Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията?

Въздействието на светлината във фотографията е доминиращо. Ние буквално не можем да снимаме без нея. Наличието на подходящо осветително оборудване е ключова част от арсенала на успешния фотограф. Умението му да контролира светлината определя до голяма степен крайния резултат и е от съществено значение за качеството на изображенията.

За да се постигне необходимото количество светлина, което е нужно за конкретна сцена, фотографът има за задача да регулира интензитета, посоката и цвета на светлината. Обикновено за модифицирането на светлината във фотографията се използват рефлектори и дифузори.

По същество рефлекторът за светлина е специализирана отразяваща повърхност, с която светлината се пренасочва към конкретен обект. На практика рефлекторът съдейства за намаляване на контраста между сенките и светлите части. Той отразява съществуващата околна светлина върху по- тъмните участъци и я омекотява. 

С него фотографът разполага с възможност да твори бъдещия кадър, като отразява или разпръсква естествена или изкуствена светлина, променя ъглите на сенките, създава допълнителен контраст или блокира отражения.

Как се използва рефлекторът за светлина във фотографията ?

Рефлекторите са полезни винаги, когато имаме един източник на насочена светлина и се нуждаем от повече. Например, когато снимаме продукт и искаме изчистен кадър, подчертаващ изцяло обекта трябва да се „преборим“ с всички сенки.  

За целта на помощ идва отразената от рефлектора светлина. На практика той неутрализира светлината от ненужни зони, а тя се отразява и осветява предмета. В същото време добавя усещане за дълбочина и разделя обекта от фона. 

Повечето фотографи, които снимат  продуктова фотография в студио задължително използват поне един рефлектор за светлина. Обикновено рефлекторът се поставя от противоположната страна на обекта, спрямо източника на светлина. 

Ако светлината идва отдясно, рефлекторът трябва да е отляво. И обратно. А ако светлината е насочена фронтално към продукта, рефлекторът трябва да е зад него. 

Случвало ли ви се е да се натъкнете на фотосесия на открито? Със сигурност е имало някой, който снове около обекта, обикновено с голямо „ фолио“ с кръгла форма. Това всъщност е рефлектор. Един от най- широко използваните видове. 

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

Снимка: istock

Когато снимаме навън, ключовият ни източник на светлина обикновено е слънцето. Рефлекторът се вмъква, за да произведе хубаво, равномерно и омекотено запълващо осветление. 

Имайте предвид, че рефлекторът създава най- силно отражение, когато е обърнат към източника на светлина. Като преместите рефлектора настрани, можете да контролирате количеството сенки върху обекта, за да добавите драматичен ефект и допълнителна дълбочина. 

За да постигнете максимално добри резултати може да експериментирате с различни ъгли, докато намерите перфектния, който ще съответства на конкретната композиция.

Видовете рефлектори в студийната фотография

Рефлектор за светлина

За да отговорят на нарастващото търсене и нуждите на фотографите, днес производителите на фотографска техника и оборудване предоставят огромно разнообразие от рефлектори за светлина. Предлагат се в различни цветове, форми, размери, в комплекти и разбира се, в широки ценови диапазони.

Повечето рефлектори за фотография са плоски, с кръгла или правоъгълна форма, но има някои други модели, които са предназначени за по- специфични цели. Един пример са извитите рефлектори намиращи приложение в портретната и модна фотография

Те могат да осигурят равномерно осветление от различни ъгли и обикновено се използват за осветяване на лицето на обекта отдолу. По този начин фотографът има възможност да контролира сенките и да подчертае скулите и чертите на лицето на модела.

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

Атрактивни, супер гъвкави, достатъчно производителни и на поносими цени са така наречените 5 в 1 рефлектори. Пет различни типа отразяващ материал, които предоставят множество цветови опции и лесна употреба. Възможните им приложения са почти безкрайни. Ще откриете комплекти, които се сгъват или такива с дръжки за повече удобство при работа.

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

Светлоотразителен чадър

Друга разновидност на рефлектора за светлина, която е често срещана в студийната фотография е светлоотразителният чадър. Той е проектиран да разпространява светлина, а не да я максимизира. Когато използват отразяващи чадъри, фотографите насочват източника на светлина към чадъра, далеч от обекта. Чадърът отразява светлината обратно върху обекта и се получава т.н. „отскачаща светлина“.

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

По отношение на размера, всичко зависи от конкретния обект, който трябва да се заснеме. И все пак, по- големият рефлектор ще дава повече свобода. Възможността да може да се постави по- далеч от обекта и да се получи по- равномерно осветление със сигурност не е за пренебрегване и ще осигури значителни предимства. 

В случай, че трябва да снимате модели или по – голяма група артикули може да изберете рефлектор за светлина с размер 120 см или повече.  Рефлекторите с по- голям размер са предназначени да дифузират светлината в по- широко пространство.

Да вземем за пример продуктовата фотография на автомобили. За да се създадат подходящи светлинни условия в студио ще са нужни значителни по размер рефлектори. 

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

Снимка : riverweystudios.co.uk

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

Снимка: Pinterest

Наличните в студиото по- големи рефлектори могат да имат още едно допълнително предимство – да осигуряват достатъчно запълваща светлина

Ако планирате да правите снимки на открито, имайте предвид, че големите рефлектори не са толкова функционални по отношение на ергономичността си, защото са по- трудно преносими. Често за тях са необходими и допълни стойки, което значително увеличава обема на оборудването, което трябва да се пренася. 

Логично, малките рефлектори са най – подходящи за близки планове и фотография на малки продукти. Те са изключително достъпни и лесни за употреба.

Оказва ли влияние цветът на рефлектора върху качеството на светлината?

Бялата повърхност осигурява естествено изглеждаща, равномерна, неутрална светлина. Това означава, че белите рефлектори всъщност не променят цвета на светлината. Те са идеални като запълваща светлина и могат да се използват за омекотяване или премахване на сенки. Когато снимате продукти белият рефлектор за светлина ще улесни акцентирането върху детайлите. 

Подобно на белия рефлектор, сребърният не променя светлината, а по – скоро я „охлажда“. Тъй като отразява голямо количество, сребърният рефлектор предоставя чудесна възможност за увеличаване силата на основната светлина. С него може да се постигне повече контраст. 

Сребърните рефлектори успешно се използват за заснемане на бижута, стъклени повърхности и за такива предмети и обекти, на които трябва да се подчертае повърхността или да се акцентират ръбовете им. 

Златната повърхност създава естествена, златиста светлина. Златният рефлектор е подходящ за заснемане в студио, когато трябва да се добави тен към бледа кожа. Той произвежда топла, запълваща светлина. 

Черният рефлектор се отличава от останалите, защото играе роля на антирефлектор. Използва се за блокиране или премахване на нежелани отблясъци и отражения. 

Черният цвят поглъща светлината и рефлектор с черна повърхност ще е много полезен, когато трябва да се снимат лъскави и силно отразяващи повърхности. С него може да се абсорбира излишната светлина и да се създадат сенки за повече драматизъм в изображението.

Полупрозразчният рефлектор дифузира и омекотява пряката светлина. За разлика от останалите рефлектори (без черен),  вместо да отразява и запълва, полупрозрачният разсейва светлината. 

Говорейки за предимства като гъвкавост и удобство трябва да споменем и формата на рефлекторите. На пазара за фотографско оборудване ще откриете класически кръгли, правоъгълни, триъгълни, овални, квадратни и т.н. 

Защо рефлекторът за светлина е важен за фотографията ?

Квадратните например, са по- лесни за хващане и разполагат с по- голяма повърхност.

Кръглите рефлектори определено са най- популярни и най- често използвани от много фотографи. 

Правоъгълните рефлектори намират приложение, когато трябва да се заснеме по- голям обект и когато фотографът има нужда от повече светлина. Комплектите, които включват всички цветови опции са сгъваеми, леснопреносими, едни от най- евтините и ефективни аксесоари. Можем да добавим, че за повечето начинаещи фотографи това е удачен избор.

Разбира се, във фотографското студио ще видите и рефлектори с по- сложни дизайни, в зависимост от конкретните нужди на фотографа. Собственият стил и очакваният краен резултат са определящ фактор при избора на подходяща форма, цвят и размер на рефлектора на светлина. 

Заключение

Можем да заключим, че условията на осветление са от решаващо значение за създаване на сцена, за получаване на подходяща експозиция и като цяло за успешна фотография. 

Наличието на изкуствен източник в студиото не е достатъчно. За да се добие необходимото количество светлина върху обекта, осветлението трябва да се оформи с добавяне на запълваща светлина, да се регулира така, че да се предотвратят грубите сенки или да се подсили. 

Използването на рефлектори на светлината със сигурност ще подобри целия процес и ще даде отражение на крайния резултат.