Какво осветление се използва при продуктовата фотография?
Какво осветление се използва при продуктовата фотография

Когато говорим за продуктова фотография, винаги споменаваме осветление и светлина. Неизбежно е. Произходът на самата дума фотография идва от гръцки φωτός (phōtos или phōs) „светлина“.

Реализирането на продуктова фотография е невъзможно без подходяща светлина.  Най- добрият източник на светлина за продуктова фотография, с който разполагаме е естествената светлина. Но за съжаление тя не винаги е достатъчна.  За да подчертаем правилно всички характеристики на продукта е необходимо да разполагаме и с допълнително осветление. Особено при заснемане на продукти на закрито. Попадайки на статии, съвети или споделен опит от професионалисти се натъкваме на фразата „контролирана светлина“.

Какво всъщност представлява контролираното осветление?

Най- точно дефинирано, това е изкуствено осветление, което може да бъде управлявано.

Често в професионалните фотографски студия се среща контролирано осветление.  Това дава възможност на фотографа да насочва светлината според ъгъла на заснемане на обекта и да модифицира нейната сила. В комбинация с подходящи рефлектори или софтбокси, светлината може да бъде омекотена, за да се избегнат тежки сенки или отблясъци. В по- творчески направления може да се създаде „драматична“ – твърда светлина .

Изборът на източник на светлина е от съществено значение за ефекта на продуктовите снимките.  Добре е да знаем, че всеки източник на светлина има цвят. Той се акцентира към всеки обект, осветен от конкретната светлина. Колкото по- близо е обектът към светлината, толкова по- силен е цветния акцент. Способността за придаване на реалния цвят на предметите е душата на точно подбраната светлина.

 

Различаваме четири вида източници на изкуствена светлина, които се използват в продуктовата фотография и имат различно предназначение всеки:

  • Флуоресцентна
  • ЛЕД (светоизлъчващия диод)
  • Волфрам (нажежаема жичка)
  • Strobe (мигаща)

Флуоресцентната е добре позната, защото се използва отдавна

Обикновено не предлага  подходящо качество на цвета.  Придава нежелано тониране особено, ако се заснема  жив модел. Това прави флуорeсцентното осветление, по- малко използвано.

LED или диодното осветление е енергийно ефективно и произвежда малко топлина.

Съставено е от множество малки светодиоди и обикновено издържа дълго време. В спектъра му няма UV и инфрачервено лъчение и ефективността е значително подобрена в сравнение с конвенционалния източник на светлина. В зависимост от  качеството на светодиодите, те могат да варират от много стабилна цветова температура до много нестабилна.

Светлината излъчвана от светодиодите е малко по- студена и не се разпространява много, така че може да се смекчи с дифузор или рефлектор. Всички предимства на лед осветлението го правят най- предпочитан вариант.

Волфрам

Волфрама е добър източник на светлина, но също така излъчва голямо количество топлина, което се оказва огромен недостатък в продуктовата фотография, особено при заснемането на храна. Некомфортно е и когато в сцената участва фотомодел.  Така или иначе, животът на нажежаема жичка е към своя край. От екологична гледна точка и откакто ЕС забрани производството, в потреблението му е отчетен чувствителен спад.

Мигаща или импулсна светлина

 

Мигащата или импулсна светлина, известна като строб осветление е всъщност светлината идваща от светкавицата на камерата. Може би най- често използваното изкуствено осветление във фотографията. Фотографите използват студийно строб осветление от много години и като че ли това е задължителен атрибут. Има много производители на строб осветителни системи и много аксесоари за модифициране на светлина, които вървят с тях, като чадъри и софтбоксове, например.

 

За заснемане на продукти за електронна търговия обикновено се използва постоянна, непрекъсната светлина , омекотена от софтбокс. По правило в продуктовата фотография за най- добри резултати се разчита на три основни източника, разположени около обекта. Два отстрани и един директно отпред, отзад или отгоре, в зависимост от желаните резултати.

 

Разликата между оборудваните студия и това, което масовия потребител би предпочел, се крие в комбинираното осветление, използвано от професионалистите за техните цели.  Повечето от нас могат да си позволят сносен модел, подвижна светкавица. Често обаче, сама по себе си тя може да се окаже недостатъчна. С добър бюджет, в днешно време имаме възможност да си направи студио у дома.

Flash/ Strobe kit е една от най- добрите опции, ако можете да си го позволите.

Какво осветление се използва при продуктовата фотография

Тази система е подобна на използваните от професионалните фотографи. Естествено, като професионалисти те разполагат с по- скъпи и по-мощни маркови комплекти, но като сравнително евтина опция на система за осветлeнеие при продуктова фотография, този комплект е с напълно задоволително качество.

Fovitec StudioPRO Lighting Kit

Какво осветление се използва при продуктовата фотография

Уникалното в този комплект е, че светлините имат различна яркост. Особено предимство, което определено ще спести време за настройки. Като основен недостатък, можем да посочим високата цена на комплекта.  Но пък си заслужава, заради професионалното качество, което предлага. Отнема около половин час за инсталиране.

Studio FX 2400-Watt

Какво осветление се използва при продуктовата фотография

Този модел фотографско студийно осветление е насочен към начинаещите.

Комплектът включва три основни софтбокса, три светлинни стойки и три светлинни глави. Светлините са съвместими с огледално- рефлексни /DSLR камери, като Nikon, Sony, Canon Olympus и други.

 

В случай, че пренебрегнете теглото му от 13 килограма, което леко затруднява преносимостта му и решите да го притежавате, то той отговаря на много от професионалните характеристики, от които се нуждаете, като начинаещи в продуктовата фотография.

 

Светкавиците и светлините, познати като „пръстен“ (ринг), са чудесно допълнение за заснемане на продуктова фотография. Потребителят има възможност да се възползва от равномерно осветление, което да насочва към обекта. Изключително лесни за употреба и особено подходящи за заснемане на малки предмети или за детайлно заснемане – в близък план. Някои от тези светлини са големи и включват стойки, други са много по- малки и могат да се прикрепят към телефона ви.

Една от най- добрите ринг светкавици е Neewer

Dimmable 18-inch Ring LightКакво осветление се използва при продуктовата фотография

Комплектът включва стойка, светлинен пръстен с 18 инчов диаметър, бял и оранжев филтър. Neewer дава възможност за гъвкавост и достатъчно осветление при заснемане на продукти. Цената му е поносима.

Timack RF- 60D Macro Flash

Какво осветление се използва при продуктовата фотография

Този модел разполага с адаптери работещи, както с Canon, така и с Nikon. Предлага различни възможности за осветление. Включва четири дифузора за различни опции за снимане: оранжев, син, бял и бежов. Това е страхотно за начинаещ, насочил се в детайлното заснемане на продукти.

Светлината, която осигуряват 18- те светодиода е напълно достатъчна.  Timack RF-60D Macro Flash предлага три режима на осветление – непрекъснат, стабилен полурежим и пълна светлина.

Това са само няколко основни предложения, с които целим да насочим вниманието ви към различните възможности, които предлага пазара за фотографско оборудване днес.

Но на какво е важно да обърнeте внимание, когато избирате своя комплект студийно осветление?

Ниво на опит

 

Каква е вашата основна цел? Колко сте напреднали в продуктовата фотография? И по-важното, колко далеч искате стигнете? Ако сте опитен фотограф, който иска да спечели малко допълнителни пари, е добре да се спрете на комплект от по-висок клас.

 

Преносимост

 

Къде планирате да снимате? У дома или ще посещавате клиенти с вашата осветителна система? Важно е да вземете предвид теглото на комплекта. Някои от съвременните комплекти могат да достигнат тегло над 50 килограма, докато други са проектирани по- леки с цел да бъдат лесно преносими.

 

Контрол на светлината

Ако сте опитен фотограф, знаете колко е важно да имате прецизен контрол на осветлението си. Но ако сте новак, имайте предвид постоянното включено осветление, чието предимство е, че лесно може да се тества. Различните настройки позволяват различни нива на контрол. Някои ви допускат да управлявате светлините поотделно, а други винаги са включени или имат настройка на строб.

Ако не сте сигурни от какво се нуждаете е най-добре да се консултирате със специалисти, преди да вземете решение за покупка.