Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?
Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?

Предметната фотография е задължителен елемент от онлайн търговията, която е подчинена на изцяло нови търговски правила. 

Съвременният начин на пазаруване все по-често се осъществява от разстояние, което изисква клиентите да имат максимално добра визуална представа за стоките и услугите, които избират. 

Масово  дрехите, обувките, чантите, аксесоарите, детските артикули, техника и всички останали търговски артикули се избират онлайн през телефона и компютъра. 

Ето защо е необходимо електронните магазини да промотират стоките си в мрежата по възможно най-добрия начин, за да реализират печалби. 

Качествената продуктова фотография изисква подходяща техника и софтуерни продукти за обработка на фотографиите. С тяхна помощ търговците могат да правят достатъчно ясни визуализации, с които да представят своите стоки. 

Какво представлява палатката за предметна фотография?

Палатката за предметна фотография е популярно помощно средство за заснемане на професионални снимки

Нейните основни предимства са, че с нея се получават фотографии с достатъчно балансирана светлина. Това се дължи на факта, че палатката елиминира отблясъците и осигурява равномерно осветяване на обекта на снимката. 

Не е за пренебрегване и фактът, че палатката е лесно преносима и не заема много място. Т.е. тя е мобилна и може да се използва за продуктова фотография не само в студио. 

Всяка една палатка за предметна фотография е оптимално решение за изработването на качествени и сравнително лесни за обработка снимки на различни търговски артикули. 

Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?

Има ли разлика между палатка, кутия и лайтбокс?

Професионалните снимки могат да бъдат направени с помощта на фотографска палатка, кутия или лайтбокс. 

Всъщност и трите вида помощни средства имат една цел – да бъдат реализирани много по-ясни визуализации. Различията между тях са най-вече по отношение на материалите, от които те са изработени. 

Палатката задължително се състои от текстилен материал, който е бял на цвят. Кутията и лайт боксът може да са направени от картон или от пластмаса. 

На пазара има различни по вид продукти, които се различават по своя обем, размери, мобилност и състав. Какво точно ще изберем, зависи от конкретната необходимост и от вида на снимачните обекти

Снимачна техника се предлага в специализираните фотографски магазини. 

Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?

Има ли значение какъв вид продукт заснемам?

Характерните качества на продуктовата фотография изискват тя да се изработва с подходящото техническо оборудване, за да се постигне максимално добро качество на снимките.

При избор на помощни средства трябва да се има предвид вида на продукта, който ще заснеме. Прецизират се обемът, материалът, начинът на представяне, допълнителните елементи към него и т.н.

От значение е също предназначението на фотографиите и за какво точно ще бъдат използвани.

Според обекта, който се визуализира, може да се нуждаем от допълнителни ефекти на снимките, които могат да бъдат постигнати с обработка или ползване на филтри. 

Например, при представяне на дрехи и аксесоари, е важно да се подчертаят отделни детайли на продукта, да е ясно видим даден цвят, отделни елементи и т.н. При фотографиране на дребни по обем артикули може да се наложи да се увеличат отделни части, за да се подчертаят те пред потенциалните клиенти. 

Много често светлосенките върху една визуализация на търговски обект се използват в рекламните фотографии за изпъкване на определени предимства на стоката. 

Професионалните фотографии, които се създават с търговска цел, се изработват с висококачествени камери. Необходимо е също така подходящо LED осветление, фотографска палатка, кутия или лайтбокс, стативи и разнообразни пособия, които са в помощ за правилното позициониране, осветяване и цялостно представяне на обекта на снимките. 

Водещо при изготвяне на стратегията на всяка фотосесия е конкретният продукт, който ще се представя пред потребителите в процеса на заснемане

Сглобяване и монтаж

За да е наистина качествена една професионална снимка, тя изисква подходяща техника за нейното изработване. 

Посочихме вече, че освен висок клас апаратура за снимане, са необходими стативи. Те служат преди всичко за застопоряване на устройството, с което се снима. 

Наред с това не по-малко значение имат осветлението, което е изключително важно за получаване на перфектния кадър. Тук на помощ на професионалистите идва фотографската палатка или кутия

Подобно фотографско оборудване може да бъде намерено в магазините за специализирана апаратура. Всеки подобен продукт се продава с упътване за работа. 

Самото сглобяване на палатката не изисква особени усилия. Всеки готов комплект съдържа всички необходими елементи и пособия за правилно сглобяване на фотографската кутия. Достатъчно е да се следват стриктно зададените правила, стъпка по стъпка, според наличното описание. 

Монтажът отнема едва няколко минути, след което може директно да се премине към работа. При сглобяването първо се фокусирайте върху здравата основа на палатката, след което монтирайте всяка една от страните и включете допълнителното осветление, за да работите безпроблемно с фотографското пособие.

Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?

Избор на подходящ фон

За фотографирането на търговски артикули обикновено се използва бял фон. Целта е да се фокусира вниманието на потребителя върху дадената стока. 

Белият фон основно се постига от професионалните фотографии с помощта на фотокутия, която всъщност представлява куб със стени от бял дифузен материал

Белият фон обаче не е задължителен. Той се препоръчва най-вече при онези артикули, които по-добре се открояват на самия фон. В много случаи се търси контраст и се залага на останалите цветове. Те са задължителни, ако представяната стока е бяла на цвят. 

Не е за пренебрегване и фактът, че определени търговски марки са наложени на пазара именно с определени цветове. Тогава фонът трябва да е съобразен с предпочитаните от тях цветови гами

Подходящото фоново оформление понякога се съобразява с брандирането на стоките и услугите, които са обект на визуалното рекламно представяне. 

Настройки на осветлението

Продуктовите фотосесии в повечето случай се изработват в студио, което е снабдено с нужното осветление, за да се получи максимално ясно изображение

Естествената светлина се използва основно при снимки на открито, но и там професионалните фотографи също ползват различни уреди, за да насочат осветяването на снимания обект в нужната посока. Допълнителното осветление, което се постига на закрито с лед лампи, професионалистите наричат “твърдо”. 

За целта се включват рефлектори, които при необходимост може да дадат допълнително цветно осветяване на стоките, които се снимат. 

Когато се използва фотографска палатка или кутия, тя самата е снабдена с вътрешно осветление, което се използва за осветяване на конкретния артикул. Първо се позиционира правилно обектът на снимките върху твърдото дъно на палатката, след което се настройва самото осветление. 

Например, за да се фотографират различни дрехи или аксесоари, те може да се поставят във фотографската кутия и за да изпъкнат по-добре на белия фон, допълнително да се използва насочено лед осветление, ако имате такова в наличност.

Професионалните фотографи препоръчват при обработка на готовите снимки да се увеличи допълнително контрастът на изображението с помощта на софтуерни продукти за обработка на фотографии. По този начин се осигурява визуално изпъкване на снимания обект. 

Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?

Позициониране на продукта и композиция

Правилното композиране на обекта на заснемане не е за пренебрегване. Онлайн търговията изисква фокусът да пада върху  конкретната стока и нейните характеристики, което понякога изисква използването на допълнителни аксесоари. 

Ако, например, се снима дамска чанта, тя може да се постави във фотографската палатка, където да се позиционира с други аксесоари. При снимането на модни стоки е подходящо и използването на манекени. В този случай дамската чанта може да бъде представена в по-реалистична ситуация.

Как да използвам правилно палатка за предметна фотография?

Заключение

Фотографската палатка е важен елемент от професионалното оборудване, за да се гарантира по-добра успеваемост на крайната визуализация. 

Тя обаче се превръща във все по-предпочитано пособие дори и от непрофесионалистите, защото не изисква специални умения, за да бъде използвана. Още повече, че на пазара могат да бъдат намерени различни фотографски кутии като характеристики и достъпна цена. 

А самата кутия може да бъде изработена лесно дори и в домашни условия, при наличие на всички необходими материали. С готовата кутия спокойно може да направите нужните ви снимки, като ще имате достатъчно ярко осветяване и добро позициониране на предметите вътре.

Задължително е обаче да използвате бяла хартия или бял плат за страните на фото палатката. По този начин готовите фотографии ще са с мека светлина, без да се притеснявате от допълнителни отблясъци по тях. 

Ако използвате правилно фотографската палатка или кутия, ще си гарантирате отлични кадри. Този помощен фотографски инструмент набира все по-голяма популярност заради предимствата и лекотата в процеса на снимане, които осигурява. 

Така че при подготовка на бъдеща фотосия не е за пренебрегване правилният подбор на необходимата техника. Съвременната продуктова фотография използва всички модерни средства за постигане на качествени визуализации. Фото палатката ще е онзи елемент, който да осигури надеждно осветяване на продуктите, които искате да представите на потенциалните клиенти. 

Източник на изображенията: Pixabay.com