Какво представлява палатката за продуктова фотография?
Палатката за продуктова фотография

Живеем във визуален свят, в който няма време за посредствени изображения. 

Ето защо, може да бъдете сигурни, че една палатка за продуктова фотография би ви спестила усилия и би увеличила възможностите ви за стилни и завладяващи продуктови изображения. С достатъчно добра палатка ще разполагате с изчистен фон, необходимото ярко и равномерно осветление, без онези натрапчиви сенки около обекта, от които често не можете да се отървете.

Какво представлява палатката за продуктова фотография?

Най-общо казано, това е кутия с формата на куб, с пет или шест страни, изработени от прозрачна тъкан, позволяваща на светлинния поток, идващ от множество източници да се разпределя и разпространява правилно около обекта. 

Тайната на красивите изображения е, че продуктовите и комерсиални фотографи отдавна са открили стойността на палатката за продуктова фотография и разполагат с такава в студията си. Откриваме и съществена разлика в оборудването, което използват. Студиото на професионалистите обикновено разполага с по- скъпи палатки, модификатори и софтбокси, които осигуряват допълнителен контрол на светлинния поток. В помощ са им разнообразие от автоматизирани стойки, „въртящи се ръце“ и прочие. 

Но нека не забравяме, че скъпото оборудване и големите студия не винаги са източник на зашеметяващи визуални резултати. Ако знаете как да използвате правилно оборудването и светлината ще сте в състояние да се конкурирате и да надгрaждате оборудването си с по-качествени, и професионални уреди.

Палатка за фотография с телефон

Търсите ли магията, с която да развивате продуктова фотография за електронна търговия и за бизнеса си?  Вълшебство, с което да създавате изображения, които стимулират продажбите в уеб магазина или онлайн профила ви в платформи, като Amazon, Ebay, Shopify, Etsy или да ви помогне да се откроите с вашите продукти в социалните мрежи? Е, открихте палатката за продуктова фотография. 

Какъв модел да изберете?

На първо място всичко зависи от това каква е вашата идея и какво ще снимате. Ако не сте достатъчно сигурни в избора си ще ви разкрием някои предимства и недостатъци на едни от най- предпочитаните и достъпни модели палатки за продуктова фотография в момента.Палатки за продуктова фотография се предлагат в различни размери – от малки до толкова големи, че да поберат човек. 

Разбира се, по-малките са се прославили с ергономичността и функционалността си. Подходящи са за заснемане на малки предмети, бижута, елементи, докато големите са предназначени за по-обемисти обекти, като домакински уреди, оборудване, модели, и т.н. Независимо дали ще изберете голяма или малка палатка, тяхното върховно предимство е, че са преносими, което ви дава куп възможности. Един от най- разпространените и ергономични модели е Amazon basics Portable Photo Studio

Ергономична палатка за фотография

Подходящ за всеки, който разполага с малко закрито пространство, служещо за студио. Палатката е лека, с вградени LED светлини и сгъваем дизайн. LED осветлението по правило е по-надеждна и безопасна опция, в сравнение с волфрама, който има способността да прегрява. Led осветлението е по-ярко, по равномерно, по-икономично.

Едно от основните предимства на този модел е, че е лесно преносим. Може да се носи затворен, на рамо. В допълнение, това е сравнително голяма палатка за продуктова фотография, с размери 25 x 30 x 25 инча, с лесни и бързи настройки. 

Основен недостатък на модела е невъзможността на осветлението да бъде изключено автономно. Или, ако не изключим основното захранване, осветлението ще продължава да свети.

LimoStudio Table Top Studio Lighting Box Tent Kit

Тента за продуктова фотография

Eдин от възможно най- евтините варианти и особено подходящ за смарт телефони.

Въпреки ниската си цена, тридесет инчовата палатка за продуктова фотография, върви в допълнение с:

  • две външни LED светлини
  • стабилни стойки
  • статив за смартфон
  • държач
  • четири на брой  цветни фона – червен, бял, син, черен

Най-иновативната част са стените. Изработени от специфичен прозрачен материал, който предотвратява отблясъци и е удобен за допълнителни студийни светлини, подобряващи качеството на изображенията. 

HAVOX Light Box Studio Photography Kit

Един от най-практичните и леки модели палатки за продуктова фотография, който се предлага на пазара. Включва четири на брой LED светлинни ленти, а под тях има вграден дифузор, който допълнително омекотява светлините. Самото осветление е с изключително добър индекс на цветопредаване (CRI) – 93.  Колкото е по-висок CRI на източника на светлина, толкова по- естествени цветове се предават на обекта. 

За сравнение, слънцето е с индекс 100 CRI. С една дума, продуктът ще бъде уловен с възможно най-реалистичните цветове, което е от изключително значение за презентация в уеб пространството. Друга супер отличителна черта е, че всяка кутия има по един горен и три предни отвора. Така максимално се увеличават възможностите за снимане и се свеждат до минимум външните отражения. Снимки могат да се правят отгоре, отдолу, а при нужда може да завъртите цялата палатка, за да имате пълен достъп. 

HAVOX Photo Light Box изисква само 15 минути за настройка, което го прави изключително лесен за инсталация. Предлага се в три различни размери – 16 инча, 24 инча и 32 инча.

Fotodiox Pro LED Studio Photo Light Box

Един компактен дизайн, с който може да спестите място и в същото време ще разполагате с преносимост. 

Модел Fotodiox Photo Light Box е изработен от качествен материал. При поръчка, пристига сгънат. Разгъва се в квадратна форма. Разполага с достатъчно светлина, която е отскачаща и гарантира, че вашите изображения ще са без сенки. 

Оригиналният комплект включва четирите варианта на цветове на фона – черно, сиво, синьо и бяло. Отлично допълнение са интегрираните LED светлини с подвижен дифузионен панел, които работят безпроблемно заедно, за да омекотят потока светлина. Когато приключите с действията по заснемане на обекти, само сгъвате палатка и прибирате всички аксесоари и приставки.

Neewer Best Photo Light Box

Палатка за фотография с черен фон

Ако все пак разполагате с ограничен бюджет, може би ще искате да разберете какво може да ви предложи палатката за продуктова фотография с марка Neewer.

Изработена е от полупрозрачен найлонов материал, с добра способност за разпространяване на светлината, филтрирайки сноповете лъчи и елиминирайки горещите точки – местата, където може да се получи преекспониране. Трябва да споменем, че този модел не се предлага със светлинен източник. Имайте предвид, че трябва да се закупи допълнително. 

За сметка на това ще се влюбите в големия преден отвор, който осигурява адекватно пространство и възможност за заснемане на обекта от различни ъгли. Вътрешното пространство е достатъчно голямо. Може да поберете предмет с височина 40 см. В комплекта са включени и четири цветни фона. 

Нуждите на електронната търговия от качествени изображения, карат производителите на фотографско оборудване да бъдат креативни, непрестанно да създават, актуализират и разширяват своето производство, покривайки максимално изискванията на продуктовата фотография. 

Значимо предимство за потребителите. Потребителят може да избира според възможностите и нуждите си. В момента на пазара ще откриете изобилие от палатки за продуктова фотография, с какви ли не допълнителни екстри. Една палатка за продуктова фотография определено мащабира целия процес на заснемане на продукт, осигурявайки лесна и удобна работна среда. 

Спестявайки време за настройки на осветлението – повечето модели са с директно инсталирана светлинна LED платка. Този тип осветление произвежда чиста, равномерна светлина, елиминираща отблясъци, което е особено подходящo за заснемане на предмети с лъскава, отразяваща повърхност, като бижутата, например. 

LED осветлението е енергоспестяващо и осветителните тела не прегряват. Светодиодите излъчват много по-малко топлина, което покрива един голям недостатък в продуктовата фотография на храна, особено при заснемане на десерти.

Когато става дума за палатки за продуктова фотография, има много и фантастични модели, с различни опции, които може да закупите в специализираните магазини за фотографско оборудване или да поръчате онлайн. Естествено не забравяйте, че разполагате с възможност да създаде и своя собствена палатка за  продуктова фотография.