Какво представлява кутията за продуктова фотография?
Какво представлява кутията за продуктова фотография?

Вероятно вече сте забелязали,  че с глобалната дигитализация, електронната търговия набира все по – голяма скорост, разпростирайки се светкавично и повсеместно. Достатъчно условие е наличие на добра интернет връзка.  Разбира се, процесът не е едностранен. Потребителите също еволюират дигитално. Тенденция, която ще продължава да се развива все по – мащабно в близките години.

И  нашите баби вече разглеждат онлайн магазините, плащат по електронен път, докато през това време платформите за електронно пазаруване привличат все по-голям брой производители, търговци и предприемачи.

Няма съмнение в едно. За да са атрактивни в интернет пространството търговците се нуждаят от качествени изображения за своите продукти. Изображенията с търговска цел са плод на продуктовата фотография.

Онлайн търговията неизменно върви ръка за ръка с продуктовата фотография. Изображенията са онзи проводник, който би задържал вниманието на потребителя. Връзката, от която зависи успеха на всеки онлайн търговец. Тези, които вече осъществяват онлайн търговия са наясно, че без достатъчно добри  снимки са обречени на провал.

В зависимост от характеристиките на продуктите, които ще се предлагат онлайн и броя на необходимите кадри за тяхната презентация, вариантите за заснемане, обикновено се свеждат до избор между професионален фотограф или нискобюджетната опция за импровизирано фотостудио в домашни условия.

Популярен начина за представяне на продуктите в повечето сайтове и платформи за електронна търговия е заснемането им на бял фон. Разбира се, професионалните фотографи разполагат с необходимите познания, техника и оборудвано студио. Чрез тях може да спестите време и ще си осигурите професионални изображения.

И ако все пак сте достатъчно любопитни и сте решили да се впуснете в приключенията, които може да ви предложи продуктовата фотография, трябва да знаете за съществуването на така наречената „ кутията за продуктова фотография “.

Звучи, като че ли в нея се съдържа съкровище? Истинският  термин, описващ „ кутията “ е палатка за предметна фотография или лайтбокс.

Кутия за продуктова фотография

Photo: https://www.amazon.com

Едно от най- големите предизвикателства в продуктовата фотография е постигането на правилен, светлинен баланс, чрез който се акцентира върху  търсения краен ефект на кадъра. Без правилно осветление, сенките могат да се окажат сериозен проблем.

Искате да ги елиминирате заедно с всяко отражение от обекта ви?  Искате да сте сигурни, че цветовете на продукта ще бъдат възпроизведени точно? Искате продуктът да бъде представен в най- реалистичния си вид? Е, тогава имате нужда от фотографска палатка.

Какво всъщност представлява фотографската палатка или лайтбокса?

Лайтбокс за продуктова фотография

Photo: https://www.amazon.com

По същество това е малка кутия с вградено осветление, обикновено LED. Стените ѝ са изработени от подходящ, достатъчно прозрачен плат или тънка пластмаса, което спомага за равномерно разпределение на светлината около обекта, който ще се заснема.

LED светлини при лайтбокс

Photo: https://www.amazon.com

Във вътрешността е прикрепен фон. На пазара се предлагат и комплекти включващи допълнително осветление, няколко цветни фона и различни аксесоари, които могат да бъдат от полза.

Предната част на кутията може да бъде отворена или с цип.  Съществуват и модели, които са затворени от всички страни, но разполагат с малки отвори, откъдето всъщност може да се снима. С такъв модел фотографът разполага с повече свобода и възможност да завърта цялата кутия, в удобна за него позиция.

Продуктова фотография с кутия

Photo: https://www.amazon.com

Заснемане на продуктова фотография с кутия

Photo: https://www.amazon.com

Лайтбокс заснемане на продуктова фотография

Photo: https://www.amazon.com

Целта на лайтбокса е да осигури ярка, добре балансирана светлина, да елиминира отблясъци, петна и сенки, за да бъде създадено реално изображение на продукта. И ако очаквахте да откриете истинско съкровище , то най- вероятно палатката за продуктова фотография ще се окаже безценна за вас.

3 предимства на палатката за продуктова фотография:

 1. Осигурява равномерното осветление – полезна
 2. Мобилна е – удобна 
 3. Не изисква особено голямо пространство – компактна

Предимства на продуктовата фотография

Photo: https://www.amazon.com

Недостатък е ограничението в размера на обекта, който ще се снима. Не може да поставяте елементи, които са по-големи от пространството вътре. С времето и в тази продуктова ниша се задейства един елементарен пазарен принцип – търсенето определя предлагането.

В специализираните магазини или в търговските онлайн платформи, предназначени за фотографска техника и аксесоари,  се предлагат палатки за продуктова фотография в различни размери. Има малки модели.  Събират обект не по-голям от обикновен смартфон. Но вече могат да бъдат открити и модели,  достатъчно големи, за да поберат човек.

Продуктова фотография на дрехи

Photo: http://www.pocket-lint.com

Ако вие сте онлайн търговец, предлагащ например бижута, малки електронни продукти, телефони, чанти, обувки, по – дребни, ръчно изработени предмети, тогава палатка с размери между 40 см Х 40 см до 80 см Х 80 см ще ви бъде напълно достатъчна.

Продуктова фотография на предмети

Photo: https://www.amazon.com

И все пак, ако не сте сигурни, че бихте имали възвращаемост на такъв тип инвестиция,  не унивайте. С малко повече сръчност и креативност може сами да си направите евтина и лесна за сглобяване кутия за продуктова фотография.

Как сами да направим кутия за продуктова фотография?

Основните материали, които ще ви бъдат необходими са:

 • кашон с размер по желание
 • бял, тънък плат или прозрачна хартия, подобна на оризова хартия
 • парче картон  за фон
 • две/ три  настолни лампи

Основни инструменти:

 • макетно ножче или ножица
 • леипло или тиксо

Целият процес по изработване на вашата кутия, не изисква особени усилия, освен може би сръчност с макетното ножче и умение да вземете коректни размери,  и после да ги спазвате точно.

План на действие:

 • Изрязвате кашона от трите страни, като следите размерите и на трите прореза да са точни.
 • Четвъртата стена остава непокътната. Тя служи за основа.
 • Капакът на кашона може да бъде премахнат или да оставите две срещуположни  части от него
 • Вие сами трябва да решите как ще ви бъде по – удобно.
 • Към готовите и вече изрязани отвори прикрепяте белия плат или хартия.
 • Вътре, над основата поставяте бял картон, който ще служи за фон.
 • Настолните лампи ще са източникът на светлина, нужна за снимките.

Тайната на безценната ви кутия е, че можете да имате хубава и мека светлина. За  целта е необходимо да разположите лампите, така че светлината да идва от двете страни или от върха на кутията, или да направите комбинация от трите.

Самоделна кутия за продуктова фотография

Photo: http://www.maelingdesigns.com

И още нещо – разполагате със свобода, сами да избирате цвета на фона. Достатъчно е да си осигурите картон в желаните цветове.

Продуктова фотография на плодове

Photo: http://manualdetecnicafotografica.com

Вече сте готови за истински професионални снимки.