Аксесоари за продуктова фотография
Аксесоари за продуктова фотография

Аксесоари за продуктова фотография

Снимка: Freepik

Перфектният кадър!

Произведението, което всеки продуктов фотограф се надява да създаде.

Разбира се, успехът е последица от множество действия, в резултат на следване на определени правила и използване на подходящо оборудване. 

Ако надникнем в списъка с инструменти на един професионален фотограф, винаги можем да открием нещо ново, което не сме използвали досега и което би ни помогнало да подобрим и издигнем работата си. 

Ако сте начинаещи в продуктовата фотография започнете първо с основното оборудване, като внимателно проучите всички възможности според нишата, към която сте се насочили. Освен най-важните от задължителното оборудване – камера, обектив, статив, за качествени продуктови изображения, всеки начинаещ фотограф трябва да разполага и с някои допълнителни аксесоари под ръка. 

Кратък списък с подбрани аксесоари за продуктова фотография

Рефлектор

Аксесоари за продуктова фотография

Снимка: Amazon

Рефлекторът е сред основните средства в реквизита на продуктовия фотограф.

Предназначен е за пренасочване и внасяне на допълнителна светлината към сцената. Чрез него светлината става по-мека и се доближава до естествената.

Ако досега никога не сте използвали рефлектор трябва да отбележим, че има различни видове, които се различават, както по форма и големина, така и по функционалността на тяхната повърхност. Например, повърхността на някои модели има свойството да поглъща част от светлината, докато при други светлината отскача.

Да речем, че изберете лъскав, сребърен отражател. Той значително ще озари светлината и сенките, докато от друга страна, белият рефлектор ще произведе много по-мека и фина светлина.

Сива карта

Аксесоари за продуктова фотографияСнимка: Amazon

Един от най-важните показатели в продуктовата фотография, който трябва да се контролира особено внимателно е балансът на бялото

Всеки продуктов фотограф трябва да е наясно как да постигне правилен баланс на бялото. 

Защо трябва да използвате сива карта? За правилни корекции, професионалистите често прибягват до употребата на сива или цветна карта. Сивото е неутрален цвят и затова с помощта на сивата карта може успешно да настроите баланса на бялото.

Изключително лесна е за употреба, а същевременно – ефективна.

Аксесоари за продуктова фотография

Как се работи със сива карта? 

Използва се само при контролирано осветление.

Настройвате камерата на оптимална експозиция и фокус. Снимате пробен кадър. След това влизате в менюто и избирате настройките за баланс на бяло, с които всеки съвременен DSLR разполага. 

В custom (персонализирани) избирате кадъра, който заснехте. От тук нататък, уповавайки се на зададеното сиво, камерата автоматично се ориентира, че при такива настройки на експозиция това е сивият цвят и сама идентифицира останалите цветове. Разбира се, този подход няма да е особено резултатен при променливи настройки и обратно ще е особено подходящ за дълга серия кадри в идентична среда.

Фокусираща релса и макро пръстени

Аксесоари за продуктова фотография

Два аксесоара за продуктова фотография, с които да добавите още професионализъм, ако сте сериозни любители фотографи.

За много от продуктовите кадри ще имате нужда от детайлни изображения и акцентиране на определени елементи или от макро кадри на самите продукти. Професионалистите често използват макро пръстени и фокусираща релса, с които се придвижват много по-близо до обекта и прецезират позицията си, концентрирайки фокуса към желаната точка/област. С пръстените получавате възможност да фокусирате различни части от обекта или да съсредоточите вниманието си към по- малък предмет. 

Тяхната цел е да преместят фокусната равнина на обектива по-далеч от сензора. Заснемат се няколко кадъра, които допълнително се събират с подходящ софтуер при постобработката. По този начин получавате изключителен фокус на целия обект с ясен и чист образ. Ще откриете макро пръстените по три в комплект, всеки с различна дължина, осигуряващ съответно и различни нива на увеличение. Тук е моментът да отбележим, че пръстените могат да се да използват, както в комплект, така и всеки по отделно, монтирайки ги с макро обектив.

Дистанционно

Аксесоари за продуктова фотография

Продуктовите изображения трябва да бъдат изключително остри. В тази връзка стабилността на камерата е извънредно важна. Добре подготвеният продуктов фотограф притежава, както статив, така и дистанционно, с което да контролира затвора на камерата си и да гарантира стабилността и.

Помислете за това, когато правите снимки с продължителна експозиция. Най-малкото потрепване или движение на камерата може да застраши потенциално положителен краен резултат. Ето защо е уместно да добавите дистанционно към комплекта си от аксесоари за продуктова фотография

Възползвайте се от повече свобода, като изберете безжичен дистанционен спусък.

Допълнителни батерии

Осигурете си допълнителна батерия. Носете я винаги със себе си и се уверете, че е заредена. Съществува възможност да изпаднете в неприятна ситуация или цялата ви упорита работата по сцената да отиде на вятъра само заради недостатъчно електрическа мощ.

Допълнителната батерия е много добро решение, като част от аксесоарите за продуктова фотография, особено ако ще провеждате фотосесия на място при клиента или в естествена среда, далеч от всякаква възможност за зареждане.

Трябва да имате предвид, че оригиналните батерии са по-скъпи. Разбира се, днес може да откриете много неизвестни никому марки на доста достъпни цени, но както често се случва по-евтините заместители издържат много по-кратко. Това може да ви коства доста нерви, в случай че снимате храна, коктейли или продукти със специални ефекти, където всяка секунда е особено ценна.

Външна батерия (Powerbank)

Аксесоари за продуктова фотография

Докато все още сме на тема енергия, бързаме да споменем и външната батерия.

Високоскоростното зареждане, което се нуждае от наличие на USB връзка може да спести куп проблеми, ако се намирате в по-нестандартна обстановка извън студио

Карти с памет и външен твърд диск

Повече място. Друг важен момент при реализиране на продуктова фотография е съхраняването на изображенията. При дълги фотосесии определено ще имате нужда от много място. Файловете обикновено са големи и естествено, колкото повече снимате, толкова повече пространство ще ви е нужно. 

Външният диск от своя страна е подходящ аксесоар за начинаещи продуктови фотографи. Той ще ви даде известна сигурност, допълнително място и възможност да архивирате снимките си. Преносимият външен твърд диск е перфектният аксесоар за продуктова фотография в случай, че пътувате или работите навън с лаптоп. 

Почистващи консумативи

Аксесоари за продуктова фотографияНякак съвсем обикновени, микрофибърните кърпи се очертават изключително полезен реквизит от комплекта аксесоари за продуктова фотография. Не са ви нужни препарати за почистване на лещите. Достатъчно е да разполагате под ръка с микрофибърни кърпи, които освен че са евтини са и достатъчно ефективни в почистването на петна, прах и всякакви досадни замърсявания, които биха възпрепятствали добрия краен резултат.

Почистването на сензора на камерата е деликатна работа. Ако сте начинаещи би било по-добре да се доверите на специалист. Но съгласете се, че няма да е особено продуктивно да губите толкова време за всяко петно

Сензорна лупа, изключителен помощник, позволяващ ви ясно да различите праховите частици по сензора и да ги елиминирате максимално безопасно. Друг основен аксесоар от комплекта за почистване е четка със статичен заряд, която привлича праховите частици и ги издърпва от сензора

И все пак имайте едно на ум с нея. Бъдете особено внимателни.

Поддържането на камерата, обективите и филтрите е важна част от задълженията на всеки фотограф. Освен, че спестявате време и пари със сигурност ще може да предложите много по-качествени продуктови кадри. В представителните магазини може да откриете комплект за професионално почистване с всички необходими консумативи за поддържане на вашето оборудване.

Е, това на кратко беше нашият списък с аксесоари за продуктова фотография, които да добавите към комплекта си от основни съоръжения и с които да оптимизирате работата си