Кои са най-добрите любителски фотоапарати?
Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Снимка: christian-mackie-unsplash

Днес децата още от малки са запознати с телефоните, таблетите и тяхната функция – снимане. Хората запечатват  ежедневни моменти, радостни събития, ексклузивни случки, пътешествия, снимат продукти

В социалните мрежи и канали следваме влогъри, гледаме видеоклипове. Преди обаче всички тези устройства да станат толкова достъпни, хората снимаха само с фотоапарати

Какво представляват фотоапаратите?

Фотоапаратът на практика представлява малка кутия с отвор, през който с различни механизми навлиза известно количество светлина, която се проектира върху светлочувствителна повърхност и така се получава неподвижно изображение – снимка. 

Технологиите трайно повлияха на фотографските системи, като дигитализацията постепенно измести фотоапаратите, които използваха фотографски филм/лента. Вместо да проявяваме снимките (негативите), и с нетърпение да чакаме резултата, започнахме да получаваме изображенията от дигитални сензори, директно на дисплеите. Появиха се и камери съвместяващи десетки функции и произвеждащи изумително качествени кадри.

Как функционират фотоапаратите?

В действителност основният процес на работа на фотоапаратите не се е променил съществено. Светлината, отразена от обекта преминава през лещите на обектива, а изображението се записва върху светлочувствителен сензор, като в резултат се възпроизвежда цифрово изображение. Видовете сензори, с които се произвеждат съвременните камери са CCD или CMOS, като CMOS е по-нова технология. 

За да разберем как работи фотоапарата ще обърнем внимание на няколко съществени показатели.

Сензор

Според размера на сензора различаваме няколко вида фотоапарати:

  • Пълнокадров/full-frame (36 mm × 24 mm)
  • APS-C (Advanced Photo System type-C) в порядъка на 25,1mm × 16,7mm, известен още като кроп – изрязан, защото е по-малък от от 35 mm – приет за  стандартен.
  • Микро четири трети/Four Thirds system са приблизително една четвърт от размера на пълноформатните сензори, в диапазон между 17,3 mm х 13 mm.
  • Среден и голям формат. Те са по-големи от пълноформатния сензор. Ще ги откриете в много висок клас камери. 

Колкото по-голям е един сензор, толкова по-големи ще бъдат и пикселите, т.е. разделителната способност ще е по-добра, по-добро ще бъде представянето при слаба светлина, по-висок ще бъде динамичния диапазон и ще се произвежда по-добра дълбочина на полето.

Разбира се, има различни класове фотоапарати и съответно пикселите могат драстично да варират по размер. Затова, когато правите сравнителна характеристика, не забравяйте, че най-важен остава размера на сензора. Не залитайте само по броя на пикселите. Или иначе казано, един фотоапарат с 20 MP, тип пълнокадров винаги ще превъзхожда 24MP с APS-C сензор.

Обектив

Обективите включват множество лещи, през които преминава светлината. Качеството на обектива е от ключово значение за качеството на изображението. Обективът работи чрез преместване на стъклото, с което се  фокусирате изображението В зависимост от това какво искате да постигнете, детайлен кадър в близък план или пейзаж, може да се наложи да използвате и различен вид обектив.

Бленда

Отворът, през който преминава светлината се регулира от блендата. Повечето камери предлагат ръчен или автоматичен режим за регулация. Затворът на фотоапарата е онази „врата“, която пропуска светлината до сензора/филма. 

Неговото движение се регулира с т.н. скорост на фото-затвора – времето на експозиция. Или колко време затворът ще бъде отворен или затворен при всяко натискане на бутона за снимане.

ISO

ISO контролът е третият неразделен параметър, от който зависи експонацията на едно изображение. С други думи това е способността за „събиране на светлина“. Колкото по-висок е ISO показателят, толкова по-голяма е способността да се заснеме изображение при слаба светлина.

Какви видове фотоапарати съществуват?

Категориите фотоапарати можем да сведем до компактни, цифрови, безогледални, мостови, средноформатни, екшън и 360-градусови.

Компактни камери

Компактните камери са най-достъпните фотоапарати, които в повечето случаи са лесни за използване. Те са  предимно с автоматични и полуавтоматични настройки. Компактни са без възможност за смяна на обективи.

Цифрови огледално-рефлексни фотоапарат / DSLR фотоапарати

Това са фотоапарати с по-голямо тяло и огромна гама от сменяеми обективи. Могат да бъдат пълнокрадови или с APS-C сензор. Притежават множество функции, които да улесняват всеки фотограф. 

Предоставят изцяло ръчно управление. Осигуряват изключителна острота на професионално ниво. По-високите класове от тях са подходящи за професионалисти, но огромното им разнообразие ги прави отлична опция и за начинаещите.

Безогледални камери

Безогледалните фотоапарати за разлика от DSLR-те не притежават огледало. Липсата на конкретни механизми ги прави по-леки и по-компактни. Подобно на огледално-рефлексните фотоапарати осигуряват изображения с невероятно качество. Въпреки че това е най-новата технология за момента, по функционалност и ценови критерии някои модели са конкурентоспособни  с високите класове DSLR фотоапарати.

Мостови камери

Мостовите камери разполагат с фиксиран вариообектив. По технология и функционалности попадат между компактните и DSLR фотоапарати. Съчетават удобството от леките компактни фотоапарати с увеличението, което предлага вариообектива и ергономичността на DSLR-а. Предоставят известен контрол, но нямат опция за смяна на обектива.

Средноформатни камери

Тези камери съчетават огромен сензор с изключително голям брой пиксели и осигуряват страхотно качество на изображението, надминавайки това на пълнокадрови камери. Предлагат дълбочина и широк динамичен диапазон. Детайлите в едно изображение са изключително подробни. 

За да добиете представа ще дадем за пример един от последните хитове на Fujifilm. Те започнаха средноформатна революция с представянето на своя впечатляващ безогледален модел GFX 100s, който е по-малък и по-достъпен ценово от традиционните средноформатни фотоапарати. Усъвършенстваната формула включва среден формат сензор и 102МР. 

Неслучайно средноформатните камери са предпочитани от професионалните фотографи. Тенденциозно стават по-масови, отколкото някога са били.

Екшън (приключенски) камери

Проектирани да бъдат навън, да са по-устойчиви на атмосферни условия и удари, те са компактни, малки и затова са супер удобни за заснемане на всички приключения със сноуборд, мотор, яхта и т.н. 

Особено популярни сред влогърите занимаващи се със спорт и онези авантюристи, които ще видите висящи  по скали или уловили вълната със своя сърф. Технически те са с малък сензор, вградена стабилизация, фиксиран фокус.

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

360-градусови камери

Подобно на екшън камерите, много от моделите 360-градусови камери могат да бъдат поставени на дронове, каски, коли и каквото и да е още. Те са удобни за видеозаснемане и риалити. Имат фиксиран фокус и по-ниска разделителна способност.

В случай, че мислите да се захванете с фотография вероятно се питате кой фотоапарат ще е добре да изберете за начало.

От какъв фотоапарат се нуждаем, ако сме любители / начинаещи?

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Снимка: pexels-arif-syuhada

Разбира се, че ще дадем кратък списък с няколко модела, които са считани за едни от най-подходящите любителски фотоапарати, но вие сами трябва да откриете  най-добрата камера за вас. Ако имате възможност, добре е да посетите магазин, в който се предлага фотографска техника и изпробвайте няколко фотоапарата, които отговарят на вашия бюджет. 

Докато сте на място, съберете детайлна информация за техническите и функционални възможности на онези, които ви допадат най-много. След това, на спокойствие може да проучите подробно конкретните модели. Потърсете ревюта и мнения и вижте рейтинга. 

Най-добрият любителски фотоапарат от среден клас – Sony α6100

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Снимка: www.engadget.com

 

Тип система безогледална
Max resolution 6000 x 4000
Ефективна резолюция 24 megapixels
Размер на сензора APS-C (23.5 x 15.6 mm)
Тип на сензора CMOS
Автофокус:  Интелигентен хибриден AF
Визьор: EVF OLED 

1,440,000 точки

Видео FullHD (1920×1080)60p
Потребителско ниво:  начинаещ / среден
Серийни снимки   11 fps (в режим на високоскоростно непрекъснато заснемане)
ТЕГЛО 396 грама

 

Sony Alpha A6100 е многофункционален безогледален фотоапарат с невероятно надежден автофокус, произвеждащ снимки с висока разделителна способност, с широк диапазон на светлочувствителност и с нисък шум. Може да бъде страхотна опция за начинаещи.

Най-добрият избор за начинаещи фотографи, които искат да усъвършенстват своите умения –  Fujifilm X-T30 Mark II

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Тип система безогледална
Ефективна резолюция 26.1MP
Размер на сензора APS-C (3.5 x 15.6 mm)
Тип на сензора CMOS 4
Автофокус:  Интелигентен хибриден AF
Визьор: EVF OLED 

2 360 000 точки

Видео DCI и UHD 4K30
Потребителско ниво:  начинаещ / среден
Серийни снимки   30 кад./сек.
ТЕГЛО 383 грама

 

Един сравнително нов безогледален модел, който беше обявен през септември 2021г. и като такъв е значително по-скъп. Известен е с впечатляващата си производителност, първокласното качество на изображението, атрактивен дизайн, лек корпус, лесен за използване и предоставящ възможност за развитие на уменията.

Най-добрият любителски фотоапарат на Nikon за начинаещи – Nikon Z50

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Тип система безогледална
Ефективна резолюция 21MP
Размер на сензора APS-C – 1.5x (23.5mm x 15.6mm)
Тип на сензора CMOS 
Автофокус:  Интелигентен хибриден AF
Визьор: EVF OLED 

2 360 000 точки

Видео 4K видео с до 30p
Потребителско ниво:  начинаещ / среден
Серийни снимки   11 кад./сек.
ТЕГЛО 397 грама

 

По-високата цена при този модел означава, че получавате солидна конструкция, изчерпателен набор от функции,  накланящ се екран, който може да се обърне докрай за селфита и голям визьор с висока разделителна способност за ясен изглед.

Един от най-добрите любителски фотоапарати за начинаещи или като първи фотоапарат – Canon EOS M50 Mark II

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Тип система безогледална
Ефективна резолюция 24MP
Размер на сензора APS-C (22.3mm x 14.9mm)
Тип на сензора CMOS 
Автофокус:  Двоен пикселен автофокус с проследяване
Визьор: EVF OLED 

2 360 000 точки

Видео 4К видеоклип (3840 x 2160)
Потребителско ниво:  начинаещ / среден
Серийни снимки   10 кад./сек.
ТЕГЛО 390 грама

 

Работата с този фотоапарат ще бъде удоволствие за всеки любител. Canon EOS M50 Mark II е привлекателна опция за начинаещи потребители и по-специално възможностите му за стрийминг на живо. Компактна конструкция, лесен за управление, бърз автофокус и впечатляваща разделителна способност.

Ако сте решили да закупите първия си DSLR фотоапарат, Nikon D3500 е чудесен вариант за начинаещи

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Тип система DSLR
Ефективна резолюция 24MP
Размер на сензора APS-C
Тип на сензора CMOS
Автофокус:  АФ с детекция на контраст навсякъде в кадъра (АФ с приоритет на лица или АФ с проследяване на обекта)
Визьор: Оптичен пента-огледален огледално-рефлексен визьор
Видео 1080p Full HD
Потребителско ниво:  начинаещ / среден
Серийни снимки   5 кад./сек.
ТЕГЛО 365 грама

 

Все още можете да откриете този страхотен модел. За съжаление Nikon преустановява производството на D3500 и D5600, които са много подходящи за стартово ниво, тъй като продължава да фокусира усилията си към безогледални фотоапарати.

Nikon D3500  може да се похвали с интуитивни менюта, превъзходен живот на батерията и разбира се чудесно качество на изображенията. Имайте предвид обаче, че ако ще снимате много видеа, при Nikon D3500 липсва възможността за 4K видео заснемане. Но в сравнение с безогледалните камери той е с доста по-добра цена.

Фотографията се е превърнала в страст за много любители избрали Canon EOS Rebel T7 за своя първи фотоапарат

Кои са най-добрите любителски фотоапарати?

Тип система DSLR
Ефективна резолюция 24MP
Размер на сензора APS-C 
Тип на сензора CMOS 
Автофокус:  9-точкова AF система и AI Servo AF
Визьор: Оптичен + live view
Видео 1080p Full HD
Потребителско ниво:  начинаещ / среден
Серийни снимки   3 кад./сек.
ТЕГЛО 427 грама

 

Отлична стойност за любителски фотоапарат с много възможности. Моделът е пуснат за продажба на пазара през 2018, но все още остава чудесна опция за начинаещите във фотографията.

Как да изберем подходящ за нас модел?

Със сигурност възможностите за избор са много. Много са и определящите фактори – тяло, размера на сензора, вида на системата, гъвкавостта по отношение на наличните обективи и всички онези функции, които ще са с приоритет за всеки начинаещ.

Преди да пристъпите към избор, помислете какво искате да снимате. Отметнете онези опции от спецификациите, които ще работят във ваша полза.