Кои са най- добрите професионални фотоапарати?
Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: Freepik

Изкуството да умееш да улавяш картината пред теб и да създаваш изображение, чрез светлината върху чувствителна повърхност – фотографска лента или оптичен сензор e Фотография. Както художникът използва своите четки, готвачът своите готварски принадлежности, така и фотографът използва фотоапарата.
Когато фотоапаратът прави снимка, затворът се отваря и затваря. Обективът пропуска необходимата светлина, която достига до сензор, ако камерата е цифрова или до фоточувствителен филм, ако камерата е аналогова и там се записва изображението.

Съществената разлика между филмовите и цифровите фотоапарати е носителят, който регистрира изображението. Цифровите фотоапарати имат сензор, който съхранява изображението като данни, докато аналоговите фотоапарати използват фоточувствителен филм.

Разбира се, технологичният прогрес през последните години допринася за създаване на все по- усъвършенствани цифрови фотоапарати, уеб камери и смартфони. 

Приложението на камерата в нашето съвремие е свързано буквално с всички сфери от живота на човека. С нея запечатваме спомени и история. Тя се използва за заснемане на хора или за да улови красиви пейзажи. Да увековечи събитие или паметен момент.  Във времена, когато виртуалната реалност трайно се е настанила в ежедневието ни, снимките и видеата станаха жизненоважни за комуникацията, презентацията и търговията. 

Какви видове фотоапарати се използват за фотография?

Разбира се, има много видове фотоапарати и за да отговорим на този въпрос, първо е необходимо да уточним типовете фотографи. 

Според стила можем да ги класифицираме на:

 • Професионалисти
 • Любители
 • Ентусиасти
 • Видеографи

Според нуждите можем да ги разделим на такива, за които фотографията е професия и от другата страна всички, онези които ежедневно снимат или документират всекидневието си. 

Прогресът в сферата на фотографията е изключително бърз и в рамките на няколко години камерите се развиват със страхотна скорост. Помислете само, колко усъвършенствани са вече камерите на смартфоните.

Най- често срещани фотоапарати за фотография са:

 • DSLR (цифрови огледално- рефлексни фотоапарати)
 • безогледални
 • мостови
 • компактни 
 • екшън камери
 • 360– градусови камери
 • камери на смартфони

Какво да изберете?

Най- добрият фотоапарат за всеки ще е различен. Да кажем, че тепърва започвате да се занимавате с фотография, но желаете да се учите. Тогава ще имате нужда от фотоапарат, с който заедно да израствате и надграждате. 

DSLR фотоапаратите се предлагат със сменяем обектив и именно голямото разнообразие от опции на обективи ги прави доста популярни. Можете да избирате подходящ обектив в зависимост от типа фотография. Например, за пейзажи – широкоъгълен обектив, а ако снимате хора – портретен.

Тук е моментът да отбележим значението на сензора. Ако някога сте чудили, защо 18МР DSLR фотоапарат превъзхожда по качество изображение от 24MP на смартфон, отговорът се крие в размера на сензора. По- големият сензор прави всеки пиксел по- ефективен. В съчетание с подходящ обектив, дълбочина на рязкост и ISO производителността, по– големият сензор ще предостави възможност за работа при по- трудни условия на осветление и ще произведе по- добро качество на изображението.

За сравнение ще добавим, че приблизителният размер на сензора, използван при повечето камери на смартфони е 1/ 2,55″, докато пълноформатният DSLR фотоапарат разполага с 36×24 mm сензор.

Повечето DSLR и безогледални фотоапарати използват сензор за изрязване или т.н. APS-C. Те са подходящи за почти всеки вид фотография, така че всеки – от любител до фотограф на събития може да избере такъв тип камера. Когато става въпрос за пълноформатните системи веднага насочваме вниманието си към професионалната фотография. Основното предимство на пълнокадровите фотоапарати е по- широкото зрително поле и високото качество на изображения,  заради по- големия сензор. 

DSLR- те се предлагат в голямо разнообразие и могат да бъдат открити, както добри бюджетни базови модели с достатъчно функции, така и страхотно пълноформатно професионално оборудване.

Безогледалните фотоапрати са най- новата тенденция. По същество те са по- компактни DSLR-и, при които липсва огледало. Разполагат с електронни визьори или иначе казано, онова което виждате през обектива, пренесено от светлината, пада върху сензора на камерата и може да се види директно на LCD екрана на фотоапарата. Изображенията са с висока разделителна способност и невероятна острота.

Липсата на огледало прави безогледалните камери леки и лесни за работа. Те също се предлагат със сменяеми обективи, въпреки че опциите са малко по- ограничени. Подобно на DSLR-те и при безогледалните фотоапарати ще откриете тела с APS-C и пълноформатни сензори.

Мостовите фотоапарати наподобяват на вид DSLR камера, но се отличават по това, че са с фиксиран обектив.

Снимка: www.dpreview.com

Предлагат възможности за ръчен контрол и настройки. Известни са още, като  „суперзум фотоапарати“, защото разполагат с широк диапазон от фокусни разстояния. Ултраувеличението, лесното използване и компактността ги правят популярни, като универсална камера за пътуване, улавяне на птици или обекти, които са далеч. Не можем да кажем обаче, че ще са подходящи за всички типове фотография. Сигурно се чудите защо се наричат мостови? Защото са, като хибриди и по функционалност заемат мястото между DSLR-те и компактните камери  (т.н. „насочи и снимай“)

Компактните фотоапарати са първите цифрови камери, които се появиха по- масово,  като любителски фотоапарати. С малки матрици и автоматични функции, с екстри  като премахване на червени очи, автоматично заснемане на сцени, разпознаване на лице в кадър, те бързо завладяха сърцата на обикновените потребители. 

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Често бяха наричани сапунерки, заради компактният си вид. Разбира се, бързо развиващи се на база цифровите технологии се появиха и модели от по- висок клас, като Sony RX100 V, например. 

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: Sony

Екшън камерите са онези симпатични, компактни камери, които може да видите прикрепени на ръката на някой скейтбордист, на каската на мотоциклетист или  екипировката на катерач. Да, спортната екшън камера е създадена да уловя момента на действие. С нея се създават невероятни динамични, живи кадри в реална среда. Екшън камерите са със стабилизация на изображението, което гарантира изключително качествени видеа. 

Малкият размер, мобилността, издръжливостта ги правят желани от фотографите приключенци. Намират приложения в спортната и продуктова фотография. Успешни са и за изявата на влогъри.

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: gopro.com

360-  градусовите камери са резултат от едни от най- съвременните иновации в сферата на фотографията. Както се подразбира от името им те са специализирани да заснемат панорами и невероятни видеоклипове. Очевидно е, че не са подходящи за всички типове фотография, но затова пък са перфектни за заснемане на зашеметяващи кадри под вода, във въздуха или да улавят епични моменти от всякакви екстремни приключения. Изключително полезен инструмент за създаване на съдържание за социалните медии.

Снимка: Rod Lawton

Смартфон камерите също търпят възход в своето развитие. 

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: www.techadvisor.com

Появяват се усъвършенствани, с повече функции, възможности и аксесоари, с които да улеснят потребителите. Напористо започват да навлизат и в професионалните среди на фотографията. Успешно се вписват в продуктовата фотография, например. И тъй като телефонът е навсякъде с нас, приложението на тези камери е всеобхватно.

В този изобилен свят на камери е важно сме наясно какво точно искаме да постигнем. Дали ще използваме фотоапарата професионално или като любител? В случай че искаме да увеличим възможностите си, и да подобрим работата си или да развиваме бизнеса си, определено трябва да се насочим към професионален фотоапарат. Професионалният фотоапарат има много допълнителни функции, които правят целия процес по заснемане  много по-  творчески и дават на фотографа изключителен контрол на действие. Важно е да отбележим, че притежаването на професионален фотоапарат не прави човека професионален фотограф. Необходими са знания, умения и много време практика. 

Топ 5 на най- добрите професионални фотоапарати 

В момента Canon EOS R5 е спряган за един от най- добрите фотоапарати за професионални фотографи, а само преди няколко дни от компанията обявиха и актуализации на фърмуера. EOS R5 е беогледален, пълноформатен, с превъзходна система за стабилизиране на изображението в тялото и възможности за серия от снимки. Фотоапаратът е съвместим и с пълната гама EF обективи на Canon, което е страхотно предимство за всеки професионалист. Основната характеристика, която го издига над повечето му събратя е способността му да записва 4K видео при 30fps във формат фулфрейм.

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: Canon

Nikon Z9 е първият пълнокадров безогледален фотоапарат на Nikon. Със своето високо качество на изображение, здрава конструкция и невероятно бърза производителност е добре приет в света на професионалните фотографи. И с този фотоапарат могат да се използват съществуващите DSLR обективи на Nikon, което си е достойна бюджетна привилегия за почитателите на бранда.

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: lifeguard-design.com

Canon EOS 5D Mark IV винаги е бил в челните класации на професионалните фотографи. Въпреки че е от по- старото поколение професионални камери 5D Mark IV е все още толкова актуален сред пълнокадровите DSLR. Той съчетава 30,2 MP сензор със сравнително висока разделителна способност, с прилична непрекъсната скорост на серия и бърз AF.

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: gift-habeshaw unsplash

50-мегапикселовият, пълнокадров безогледален Sony A1 е впечатляващ и безкомпромисен със своята несравнима комбинация от скорост, разделителна способност и поразителен 8K видеозапис. Популярен е и с първият в света механичен и електронен затвор против трептене. Подходящ е буквално за всички жанрове фотография. Но всичко това си има и цена.

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: engadget.com

В топ 5 на най- добрите професионални фотоапарати  включваме и суперкачествената система Fujifilm GFX50s II средноформатен безогледален фотоапарат. Пазарът на фотоапарати от среден клас е конкретна ниша за фотографската индустрия. Като цяло фотоапаратите от този ценови клас обикновено са по- трудно достъпни. Точно тук, на изключително конкурентна цена със своите 51,4 МР се появява Fujifilm GFX50s II. Докосналите се до него са единодушни по отношение на богатите на детайли изображения. Фотоапаратът е чудесна алтернатива на фулфрейма и перфектен инструмент за всеки професионален творец – фотограф/ видеограф.

Кои са най- добрите професионални фотоапарати?

Снимка: Fujifilm

От какъв фотоапарат се нуждаем при заснемане на продуктова фотография?

Преди да пристъпим към избора на фотоапарат за продуктова фотография трябва да отчетем множеството променливи. На база на своята практика всеки професионалист надгражда оборудването си, защото познава в най- малки детайли предимствата и недостатъците от техниката в своята работа. 

В продуктовата фотография, често различните фокусни разстояния, условията на слаба светлина, скоростта на работа и остротата на изображенията играят основна роля в целия процес и касаят до голяма степен избора на подходящо оборудване. 

Един от най- доминиращите избори сред продуктовите и комерсиални фотографи е Canon 5D Mark IV, следван от Sony A7R IV и Nikon D850

Разбира се, днес много професионални фотографи се изкушиха да оставят своите DSLR-и  като резерва и преминаха на следващо ниво, разширявайки диапазона си на работа с Canon EOS R5, Nikon Z7 и Fujifilm GFX50s II

Ако търсите начин да овладеете нишата на продуктовата фотография и разполагате с по- малък бюджет е по- вероятно да се насочите към бюджетни алтернативи, като Nikon D7200, Canon EOS 5DS, Rebel T7i, Sony a7R III и след време да усъвършенствате възможностите си, заедно с оборудването.