Какво представляват безогледалните фотоапарати?
Какво представляват безогледалните фотоапарати?

Снимка: pexels-ivan-babydov

През последните няколко години известните и водещи брандове  произвеждащи фотоапарати и фотографска техника, като Canon, Sony, Nikon, Fujifilm, Olympus и т.н. правят инвестиции в една от най- новите технологии в бранша, а именно безогледалната. На пазара се появиха множество нови модели безогледални камери със страхотни технически и функционални параметри.

Какво представлява безогледалната камера?

Това на практика е цифрова камера, която работи без рефлексно огледало. Вместо да се използва огледало за отразяване на светлината към визьора и сензора, което е присъщо за DSLR-те (цифрово огледално- рефлексен фотоапарат), при безогледалните (mirrorless) камери, когато светлината премине през обектива, тя се насочва директно към цифровия сензор и изображението се появява на LCD екрана. 

Снимка: freepik

Това е и едно от основните предимства на безогледалните камери. Цифровият визьор позволява визуализиране на изображението още преди то да бъде заснето.

С какво се отличават безогледалните фотоапарати от DSLR камерите?

Откакто се появиха първите безогледални камери стремглавото им развитие продължава със значителни подобрения. Тази тенденция силно започна да подрива статуквото на DSLR камерите. 

Несъмнено, когато става въпрос за сравняване на безогледални с DSLR фотоапарати, можем да сме сигурни, че ще открием изключително гъвкави системи, способни на най- високи нива на производителност на изображения.

Както стана ясно, една от разликите на безогледалните камери, спрямо DSLR камерите е липсата на огледална система. Това от своя страна позволява по- опростена конструкция на корпуса. Тялото на един DSLR събира в себе си огледало и механизъм за оптичен визьор. Затова е и сравнително голямо и по- тежко. 

Какво представляват безогледалните фотоапарати?

Снимка: michaelschure.blogspot.com

В сравнение с него безогледалният фотоапарат е много по- малък, компактен и ергономичен. В резултат на това,  има и по- малко движещи се части, и работи по- тихо от традиционните DSLR фотоапарати. 

Какво представляват безогледалните фотоапарати?

Снимка: intdessa.tumblr.com

Друго съществено различие между двете системи е във визьора. При безогледалните камери няма оптичен визьор  (OVF). Вместо това визуализацията на изображението се генерира на LCD дисплея, а при някои модели от електронен визьор (EVF).

Какво представляват безогледалните фотоапарати?

Снимка: SplitShire

Разбира се, това улеснява корекцията на експозицията в реално време, още преди самото изображение да бъде заснето.

Днес видеозаписът е съществена функция, която всяка камера трябва да може да  изпълнява. Колко добро е качеството на видеото обаче? Това е доминиращ аргумент при сравнителна характеристика и при избор на подходяща камера. 

Безогледалните фотоапарати са така проектирани, че по своята същност са по- устойчиви и стабилни, заради вградена стабилизация на изображението. 

IBIS е сравнително нова технология във фотоапаратите, която има за цел да стабилизира сензора, за да се постигнат, както стабилни видеозаписи без трептене, така и резки неподвижни изображения, когато се снима от ръка и при по- дълги скорости на затвора.

По- малкото вибрации определено са в плюс, когато става въпрос за заснемане на видео. Истината за DSLR-те е, че само моделите от висок клас могат да създават видеоклипове с 4K или Ultra HD качество. Тук предимство имат безогледалните камери. Благодарение на технологиите повечето модели са фаворити в това направление.

Нещо, което задължително трябва да отбележим в подкрепа на безогледалните фотоапарати е съвместимостта на някои серийни линии (Canon, Nikon) с пълната гама съществуващи обективи за DSLR системите.

Безогледалните камери традиционно разполагат с по- малки сензори, но това в никакъв случай не означава по- ниско качество. Най- разпространените сензори за изображения са Full Frame сензор и APS-C сензор. Разбира се, на пазара вече съществуват пълноформатни безогледални фотоапарати, които имат сензор със същия размер, като едни от традиционно водещите модели пълнокадрови DSLR–и. Но безогледалните са конкурентоспособни и се предлагат на по- ниски цени  без да отстъпват по функционалност и качество от тези на събратята си с огледало. Fujifilm дори може да се похвали и със своята серия GFX, в която сензорите на камерите са със среден формат. Разбира се, те са насочени към сегмента на професионалистите, а не толкова към този на начинаещите.

Можем да обобщим, че използвайки сходни технологии, процесори и сензори и двата типа камери са с бърз фокус и могат да правят страхотни висококачествени снимки.

Какво представляват безогледалните фотоапарати?

Снимка: pixabay

Голям брой професионалисти споделят мнението, че афтофокусът при безогледалните фотоапарати е по- добър. В случай на движение по време на композицията автофокусът може да компенсира. При DSLR- те това не работи толкова добре. Някои от най- добрите безогледални фотоапарати вече разполагат с хибридни AF системи със сензори, които са по- бързи, по- точни и прецизни от повечето други системи на пазара. 

Истината е, че и безогледалните фотоапарати имат и своите недостатъци. Да вземем за пример позицията на сензора. Местоположението му е основен недостатък, ако работите с повече от един обектив. При смяна на обективите сензорът е силно уязвим от попадане на прашинки, частици и прочие.

Тъй като сензорът е постоянно включен безогледалните камери обикновено имат по- кратък живот на батерията и не издържат толкова дълго, колкото DSLR-те.

Не са и достатъчно защитени от атмосферни влияния, а това може да бъде предизвикателство за фотографи, които работят предимно на открито. 

Как да изберем подходящ модел безогледален фотоапарат?

На пазара за фотографска техника можем да намерим всякакви модели безогледални фотоапарати – четири трети система, пълнокадрови, средноформатни, както и предназначени за всякакви потребители – начинаещи, аматьори, професионалисти.

Има хора, които се интересуват само от най- добрите спецификации. За други е важно съотношението повече функции, но по- малко пари. Всъщност всеки търсещ „най – добрата“ камера трябва да е наясно, за какво точно ще я използва, за да може да приоритизира важните фактори при избора. Дали ще прави неподвижни снимки или ще снима видео, например. Ще работи в студио или ще пътува, за да улавя невероятни  пейзажи. Ако тепърва ще усвоява фотографията няма да има нужда от свръх екстри, нали?

Трябва да отчетем факта, че често първокласните безогледални фотоапарати вървят със скъпоструващи обективи. Всичко това може да бъде много изкушаващо, но си има и цена. Разбира се, вече може да избирате измежду голямо разнообразие, а това означава, че всеки може да открие по- достъпни модели, които предлагат и страхотни резултати. 

Ако искате да получите най- добро качество на изображението ще се нуждаете от висока разделителната способност. Ключов фактор за решение при избора на подходящ модел безогледален фотоапарат ще е размера на сензора.

Обърнете внимание на камера, която съчетава стойност и производителност. На скоростта, на автофокуса, кадрите в секунда (fps), динамичен обхват и качество на изображението и видеото. 

Когато избирате камера внимателно проучете опциите за подходящи и съвместими обективи. Би било добре да сте предвидливи и гъвкави, за да можете в последствие да надграждате. Като алтернатива, фотоапаратите с фиксиран обектив са лесни за използване и се доставят с варио или основен обектив.

При безогледалните фотоапарати визьорът е другата функционалност, която изисква особено внимание. Електронният визьор предоставя по- добра производителност при условия на слаба осветеност.

Какво представляват безогледалните фотоапарати?

Не пропускайте издръжливостта на батерията, особено ако се спрете на безогледален фотоапарат с електронен визьор.

Заслужава ли си да инвестираме в безогледална камера

През последните няколко години произведените и закупени безогледални фотоапарати превишават значително броя на DSLR.  Един милион повече бройки в полза на безогледалните за 2021г. 

Решението дали си струва да се сдобиете с безогледален фотоапарат срещу солидна сума зависи до голяма степен от личните нужди на всеки. Нека отбележим, че много професионалисти преминаха към безогледалните системи. И нека мислим реалистично. Ако е дошъл моментът за нов фотоапарат от висок клас по- добрият избор на този  етап би бил безогледалната камера. Ако все още се двоумите дали да изберете безогледлан камера или DSLR, имайте предвид, че бъдещето на DSLR-те не е особено светло. Canon наскоро обяви, че ще спре разработката на водещи DSLR, а останалата част от индустрията, вероятно ще последва примера много скоро. Компаниите са съсредоточили  все повече и повече ресурси в безогледалните фотоапарати и тяхната бързо подобряваща се технология. Затова в дългосрочен план безогледалната технология може да е единствената опция.