Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?
Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?

Снимка:freepik

В наше време всеки може да направи снимка, благодарение на  технологиите, всички онези подобрения във фотографската индустрия и мобилните телефони с усъвършенствани камери. Тук обаче изникват следните въпроси.

Имаме ли нужда от професионален фотограф? Кога е препоръчително да се доверим на професионален фотограф и защо?

Преди да се опитаме да се обосновем, нека първо изясним, каква е разликата между любителската и професионалната фотография.

Първата и най- значима отличителна черта на професионалния фотограф е, че той използва уменията си, за да упражнява професия и да генерира доходи. С една дума, той е фотограф на пълен работен ден. Обикновено професионалистът е придобил диплом или някаква степен на обучение, удостоверена със сертификат, или е натрупал стаж, който доказва способностите му.

Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?

Снимка:freepik

Любителят фотограф от друга страна снима за удоволствие. Това е негово хоби или начин, по който да изразява креативността си. Той също може да има страхотни умения, знания,  артистичен подход и работата му да е супер обещаваща. Това обаче в никакъв случай не го прави професионалист.

Разбира се, няма да пропуснем факта, че не е задължително, фотографът -професионалист да  прави най- добрите снимки. Един професионалист трябва да знае как да продава работата си – продукта си. Обикновено професионалният фотограф е добре подготвен. Разполага с висок клас техника, качествено оборудване. Предварително е визуализирал изображението и е изградил концепция за предстоящата фотосесия. В следствие на опита би избрал най- подходящото място за сцената. За разлика от него, любителят ще се опита да заснеме изображение по начин, по който му харесва и ще го направи с наличното оборудване. Това определено няма да даде необходимите професионални резултати.

Професионалният фотограф с години влага време, средства и труд в работата си. Разходите за висок клас фотографско оборудване, качествен софтуер за постпродукция и хардуер със сигурност са огромна инвестиция. Любителите фотографи, често не могат да си позволят скъпо фотографско оборудване.

В професионалната фотография цялата сцена е от значение – преден план, заден план, осветление. Използват се подходящи обективи, камери, светкавици и прочие аксесоари  предназначени да изпълнят конкретната задача. Фотографът има пълен контрол върху всички аспекти на снимането, включително обекта, осветлението и околната среда.  За любителя в повечето случаи ще е важен само обектът и той ще фокусира цялото си внимание върху него. Често любителите се оказват и неподготвени. При непредвидени обстоятелства трудно биха разполагали с необходимото оборудване под ръка. Още по- малко биха били наясно как да го използват по предназначение в такава ситуация. Професионалистът има способността да предвиди и да се справи с различни трудности. Опитът му е безценен.

Комерсиалните фотографи например, познават до най- малкия детайл нишата, в която работят. Знаят най- добре как да подчертаят характеристиките на всеки продукт. Истинските професионалисти сред тях следят изискванията на пазара и актуалните тенденции, за да бъдат перфектни в своята работа. 

Представете си, че трябва да планирате вашата мечтана сватба. Едва ли ще се доверите на любител фотограф. Такова събитие е динамично и шансовете да се уловят красивите моменти не са много. Професионалният фотограф ще оцени текущите условия, ще подбере най- подходящото място, ъглите и всички детайли, с които да увековечи емоциите, любимите хора и самия ритуал.

Нека все пак разгледаме и анализираме няколко конкретни примера, които ще ни демонстрират разликата между любителската и професионалната фотография.

Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?

Снимка: violbluviol.tumblr.com

На първото изображение  виждаме перфектен професионален кадър. Сцена, атмосфера, художествено композирани обекти, цветови комбинации – жизненоважни елементи, които  правят кадъра интересен, привлекателен, уникален, запомнящ се.

Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?

Снимка: pinterest

Втората и третата снимка са чисто и просто документални, без определена художествена стойност. 

Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?

Снимка: pradaandpearls.com

Липсва предварителна концепция. Никаква смислена композиция. Със сигурност е необходимо много повече от едно натискане на копчето.

Професионалните фотографи също така умело се справят и в друго направление – премахват всички недостатъци и „излъскват“ всяко изображение в постпродукцията. Те не просто използват Photoshop или Lightroom,  а често разполагат със специализиран софтуер, калибрирано оборудване и най- вече умения да редактират.

Уменията или оборудването определя качеството на снимките ?

Този път си представете дърворезбаря, който използва своите длета или грънчаря, който извайва съдове, чрез грънчарското колело, различни оформящи и режещи инструменти. В общият случай това са само пособия. Но помислете за начина, по който те използват ръцете, таланта и уменията си. Именно това ги прави майстори на творения.

Само защото някой разполага с инструменти и оборудване, не означава, че е специалист в дадена област. Това се отнася и за фотографа.  Вие не бихте се доверили на човек, само защото притежава специална камера. Фотоапаратът, колкото и висок клас да е, сам няма да направи професионален кадър. Ще е нужен някой, който знае как да го използва, който има опит и умее да контролира променящите се условия на средата, в която работи. Някой, който ще има подход, който го отличава от останалите.

Разбира се, не можем да пренебрегнем факта, че има технически разлики между камера, която струва 8 000 лева и такава от 800 лева. Да, те предоставят различно качество. Скъпото оборудване и подходящият набор от обективи определено произвеждат количество детайли, имат огромно значение за качеството на снимката и  постигането на професионални резултати,  но ключов фактор остава човекът зад устройството. И, ако фотографът е истински професионалист, той ще съумее да постигне максимума, дори и с по- нисък клас фотографско оборудване, като компенсира със знания, творчески подход и умения.

Кога е препоръчително да се доверим на професионален фотограф и защо ?

Целта на професионалния фотограф е да работи в полза на своите клиенти, а не просто да снима за удоволствие. Следователно за всяко решение, което взема – от изборa на камера до необходимия реквизит, той се ръководи основно от резултатите, които трябва да постигне за своите клиенти.

Живеем във визуално общество. Реалността е такава, че дигиталният маркетинг се утвърди като неразделна част от съвременния бизнес. Затова и наличието на качествено професионално визуално съдържание е изключително важно за развитието,  на който и да е сектор от бизнеса. Стилните, последователни, висококачествени изображения в уебсайта и в останалите социални канали на дадена компания са определящи за визуалната идентичност на бранда, ангажираността на потенциалните клиенти, видимостта на бизнеса.

Изображенията и видео съдържанието са едни от най- активните инструменти за постигане на по- добри резултати онлайн. Посетителите са с  80% по- склонни  да се ангажират със съдържание, което е съчетано с изображение и с  64% по- вероятно  да запомнят какво са видели.

Въпреки че наемането на професионален фотограф може да струва скъпо, резултатите си заслужават. 

Визуалното впечатление е доминиращо. В случай, че имате нужда от професионални снимки, за да стартирате, разширите или поддържате бизнеса си, имайте предвид, че инвестицията в професионален фотограф е важен актив за бъдещ успех. Вие не само плащате за времето и ангажимента на фотографа, но утвърждавате и вашата марка. Автентичната идентичност винаги е от полза за вашия бизнес. От една страна тя помага на клиентите да ви разпознават, а от друга кара продукта да предава емоция. Клиентите никога не купуват просто продукт, те купуват изживяване. Освен всичко изброено до тук, оригиналните и правилно подбрани професионални изображения ви дават и конкурентно предимство. 

Елегантният, естетически приятен уебсайт се откроява, привлича внимание и може да генерира много по- висока възвращаемост на инвестицията ви. Любителската фотография по- скоро би се отразила неблагоприятно. Ако снимките не са с високо качество и правилна концепция, това може да отблъсне потенциалните клиенти, дори ако продуктът е страхотен.

В крайна сметка изображенията трябва да придават стойност на продукта или услугата. Професионалната фотография ще привлече клиенти, ще провокира емоция или ще даде шанс на зрителите да почувстват такава. 

В следващите няколко снимки могат да ни покажат, че това не е просто една обикновена дреха. Изображенията разказват история и карат зрителите да се асоциират с тази история. Може да ги провокира да помислят, защо им е нужен този продукт – 

„Тази жилетка ще е идеална за следващата ми екскурзия “, например.

Каква е разликата между любителската и професионалната фотография ?

Снимка: arnhem.co

С професионално изпипаните снимки потенциалните клиенти по- добре могат да се идентифицират с продукта, от което бизнеса може само да просперира.