Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?
Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?

Подходящият фон може да ви направи да изглеждате неузнаваемо и на най-обикновената снимка – това ще ви го каже всеки професионален фотограф.

Правилото е особено важно за продуктовата фотография, където и най-дребният детайл е от изключително значение за търговската стойност на продуктите, които искаме да продадем.

Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?

Какво е фотографският фон и защо имаме нужда от него?

Фотографският фон е незаменим помощник на добрия фотограф. Едноцветната повърхност или лек ненатрапчив десен поставя основа за образите.

Поставя ги на единна равнина и осигурява подходящ фон за всеки фотос, без никакви несъвършенства, петна или каквито и да било други разсейващи елементи.

Така ние даваме възможност на модела на нашата фотография наистина да блесне и изпъкне.

Същевременно, благодарение на фона можем и да пренесем нашата творба във времето и пространството, без да напускаме своето студио или дори уюта на собствения си дом.

С помощта на фона ние можем да трансформираме всяко пространство и да го пригодим за всякакъв вид фотосесии.

Благодарение на подходящия фон дори домът ни и всяка друга локация могат да се превърнат във временно студио.

Затова, когато работим на терен, особено когато снимаме мода, портрети и продуктова фотография на дрехи, е препоръчително винаги да сме подготвени поне с универсална гладка бяла фонова повърхност.

Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?

Цветните фонове също имат редица предимства, тъй като много често именно ярките и пъстри цветове са онова, което ще бъде в центъра на интерес, което може да накара потребителя в интернет да спре вниманието си на определено изображение и да го последва.

За портрети са подходящи най-вече пастелните фонове, защото благодарение на тях, образът на фокус получава истинска дълбочина и изразителност.

В комбинация с фотографски похват висок ключ, такъв фон може наистина да ни помогне да съживим нашия портрет.

Даже и да разполагаме с професионално студио може да се използва фотографски фон, за да го преобразим и да се възползваме от неограничен брой концептуални възможности, които ни дава.

Зелените студийни фонове пък ни позволяват да използваме ефекта chroma key, при който можем да заснемем видео или снимка, а после да я нанесем върху избран от нас дигитален фон по време на постпродукцията.

Нашият съвет е поне в началото винаги да се придържате към матовите повърхности, защото те са най-лесни за манипулация, а също и за поддръжка.

Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?

Колко голям обикновено е фонът?

Размерът на фона, който ще използваме за снимки се определя от продуктите, които искаме да заснемем.

Когато става дума за продуктова фотография на сравнително дребни предмети, обикновено фон с ширина до 1.5 м е достатъчен.

Ако обаче снимаме мебели и други по-едри предмети или хора, ще ни бъде нужен по-широк фон до около 3 м.

Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?

Защо и в кои случаи се нуждаем от стойка за фотографски фон?

В зависимост от размера на фона е възможно да се налага да се снабдим със статив или стойка за фотографски фон. По-тесните фонове се опъват между два статива, а по-високите и широките могат да се провисват като завеса с помощта на пилон.

За по-високите е задължително стативът да има телескопичен механизъм. В много случаи обаче се оказва по-удобен монтажът на фона с помощта само на носачи за стена. Съоръжението е удобно и може да се използва за работа и  в студио, и на терен. 

В зависимост от големината на платното, за някои фонове на стойката е необходимо да се поставят балансиращи тежести.

Имам ли нужда от стойка за фотографски фон?

Колко е голяма и лесна ли е за инсталация?

Фотографските стойки са лесни за монтаж за улеснение на фотографа. С тях се работи бързо и безпроблемно, а освен това са удобни и за носене.

Когато избираме подходящия фон за нашите снимки, трябва да вземем предвид и материята, от която са изработени. Добре е да се спрете на непромокаем фон.

Освен това трябва да имаме предвид, че някои фонове се мачкат. Ако вашият е такъв, трябва да си предвидите екипировка, с която да се грижите за него.

За домашни и студийни условия може да се използва комплект за фото заснемане или да се направи фон от хартия.

Има и сгъваеми фонове, които лесно се прибират, изобщо не се мачкат и са толкова компактни, че няма дори да ги усетите в багажа си.

Снимки: Pixabay.com