Как да добавим дим в продуктовите снимки – добри и лоши практики
Дим около квадрат

Снимането на дим представлява особено предизвикателство в продуктовата фотография. Често могат да се породят непредвидени моменти. Въпреки това, ефирните качества на дима го правят завладяващ обект за улавяне, още повече ако искате да блеснете с впечатляващи снимки на вашия продукт.

Добрата новина е, че има няколко надеждни метода за постоянно производство на дим, всеки със своите предимства и недостатъци. След като откриете колко достъпно може да бъде димното изкуство, можете да се посветите на проучването на различни техники за включването му във вашата фотография. В това ръководство събрахме седем ефективни начина за създаване на зашеметяващи изображения на дим, заедно с лесни за следване съвети и техники, които да ви помогнат да овладеете изкуството да улавяте дима във вашите снимки.

Какво представлява димната арт фотография?

Художествената фотография на дим наистина създава завладяващи изображения, където димът заема централно място. Това е сравнително нова форма на изкуство, която често се практикува в контролирана студийна среда. Този тип фотография се харесва на хора, които ценят сложните и мистериозни изображения.

Счита се за алеаторна форма на изкуство, т.е. разчита на случайността и непредсказуемостта, за да произведе своите уникални характеристики. Привлекателността на фотографиите се крие във възможността димът да бъде заснет в безбройните му форми, размери и деликатни струи. Постоянно променящата се природа на дима предлага безкрайни възможности за създаване на визуално очарователни и загадъчни композиции.

Разноцветен дим на черен фон

Как да включим тези ефекти в продуктовата фотография?

Ако сте човек със свободно въображение и искате вашия продукт да се отличава от мейнстрийма в интернет, съвсем логично е да търсите нови и провокативни методи, за да рекламирате стоката си. Ето защо ефектът на дима е много подходящ за вас. Но трябва да сте внимателни, тъй като лесно можете да минете от едната крайност в другата и вместо стилна и ефектна фотография да получите пълна катастрофа, която не само няма да впечатли евентуален клиент, а ще го отблъсне.

За щастие в днешните модерни времена всичко може да се закупи или направи чрез програма. Ще се спрем на няколко варианта, чрез които можете да си набавите дим и да предизвикате желаната от вас реакция у вашата аудитория.

Таблетка за дим

Тази таблетка е малка и лека, лесно можете да вземете една или повече със себе си. Подходяща е за снимки на открито или на закрито. Налични са различни цветове, от които можете да постигнете цветен дим съобразно характеристиките на вашия продукт. Предназначението на тази таблетка е да създаде специален ефект на дим на мястото на фотосесията. Лесна е за използване –  поставяте я в подходящ съд, подобен на пепелник, после я запалвате и димът е вече факт.

Лице на призрак от дим

Машина за мъгла

Машината за мъгла разполага с безжично и кабелно дистанционно управление. Тя е снабдена с 8 LED светлини , с които може да се комбинира използването на дим и мъгла. Има и 16 цвята, които могат да се регулират, както и 4 ефекта за специална визия. Можете да управлявате вашата машина за мъгла в рамките на 30 метра. Ако искате непрекъсната мъгла, натискате бутона на безжичното дистанционно веднъж. Светлините се управляват от отделно безжично дистанционно.

Устройството разполага с двоен интелигентен контрол на температурата. Ако устройството прегрее, то автоматично ще се изключи. Подходящо е за снимки на открито.

Преносим CO2 пистолет

Чрез тази иновация можете да постигнете невероятни резултати. Използва LED флуоресцентни тръби, които могат да променят цвета в червено, зелено и синьо. Ръчната машина за CO2 мъгла има удобна дръжка. Инжекторът произвежда мощен, силно концентриран CO2 ефект, който може да се разпръсква на разстояние до 6-10 метра. Преносимата машина за CO2 мъгла е лека, малка и лесна за носене, което ви позволява да правите невероятни снимки навсякъде.

Димяща изгаснала свещ на черен фон

Фонове

Много е важно да съобразите на какъв фон ще добавите ефекта дим. Цветът на снимания от вас продукт, цветът на дима и цветът на фона трябва да са в изключителен синхрон, в противен случай рискувате да създадете неуспешна фотография.

Осветление

Това е другият важен елемент за вашата снимка. Тъмнината играе решаваща роля в художествената димна фотография, но използването на светлина е също толкова важно. Ако вече за вас няма тайни при заснемането на дим, можете да експериментирате с различни нива и посоки на околната светлина, като използвате инструменти като рефлектори, светкавици, стробоскопи или традиционни светкавици. Трябва да се отбележи, че вградената светкавица на камерата може да преекспонира дима, така че да се слее с яркостта на изображението.

Ако установите, че обектът се губи на заден план, можете да опитате да поставите рефлектори в триъгълна формация около източника на дим. Тази техника ви позволява да дифузирате светлината, създавайки завладяващи и визуално поразителни изображения.

Конфигурация

Сглобете всички компоненти, поставете камерата на три метра от фона и поставете източника на дим в средата. Тъй като непредсказуемостта на дима прави бутона за автоматично фокусиране безполезен, вместо това фокусирайте ръчно. Регулирайте добре, за да избегнете зърнести или замъглени изображения.

Мъглива снимка

Добри и лоши практики

Както вече казахме, всеки детайл от вашата фотография с дим може да бъде решаващ за успеха или неуспеха за начинанието ви. Димът е много капризен модел, затова е добре да направите няколко пробни снимки, за да видите как “стои” димът на вашата фотография: дали подчертава вашия продукт, или го обезличава, дали измества фокуса от рекламирания елемент, или го подчертава. Не забравяйте, че във фотографията не всеки дефект е ефект и лесно се залита от красиво към прекалено. Затова е добре димът да е в умерени количества, да не забравяме, че целта на фотографията е реклама на конкретен продукт.

За да успеете да уловите фееричните и красиви форми на дима, задължително трябва да настроите предварително устройството, с което ще снимате. В противен случай рискувате да получите една замъглена снимка, на която не се вижда добре какво точно сте снимали. Работете с познато за вас устройство, не експериментирайте с напълно ново. Доверете се на своя нюх, но все пак бъдете взискателни към крайния продукт.

Често задавани въпроси:

Трудно ли се снима дим?

Да се снима дим не е лесна задача, но определено не е и невъзможна. Трябва да подберете подходящата за условията, в които ще снимате, апаратура, източник на дим, фон и осветление. Останалото зависи от творческия ви нюх.ь

Какъв ефект да очаквам при снимка с дим?

Ако работата е добре свършена и вашата фотография отговаря на конкретните изисквания, ефектът ще е поразителен. Димът е интересен със своите неподвластни форми, които, ако бъдат уловени в точния момент, могат да направят снимката невероятна.

Трудно ли се откриват устройства за производство на дим?

Разбира се, че не. В нашата дигитална ера всичко е на един клик разстояние.