Използване на боке фон при фотография на бижута
светещ фон

Снимането на бижу изглежда лесно, но тъй като повърхността му често отразява това, което е близо до него, трябва да бъдем внимателни да не развалим ефекта, който всъщност целим. Как да стане това? Тук ще ви дадем някои насоки и идеи за използване на боке фон, който е сред най-модерните тенденции във фотографията.

Ако искате да сте в крак с модерното и да постигнете максимална ефективност при създаване на фотографии с цел търговия или изкуство, несъмнено трябва да сте запознати с някои тънкости във фотографията. Не е трудно да станете професионалист или поне да се приближите максимално до професионалната фотография. Достатъчно е да разполагате с добро оборудване, подходящо пространство и творчески нюх.

Какво представлява боке фонът?

Невъзможно е да говорим за фотография, без да обърнем внимание на темата за боке фонът. Във всеки сайт, форум, книга за фотография, се правят опити за постигане на красиво боке. Със сигурност сте виждали онзи прочут замъглен фон на снимки, който придава артистичен и професионален вид на фотографиите. Именно това е боке.

Боке е термин, който идва от японски и означава „мъглявина“. Може да се дефинира като артистичният ефект на разфокусиран фон, който получавате, когато снимате обект с ярък обектив. С други думи, това е естетическото качество на замъгляването на елементи, присъстващи извън зоната на рязкост в снимка, направена с плитка дълбочина на полето.

Много параметри влияят върху формирането на боке, независимо дали става въпрос за оптичното качество на вашия обектив, фокусното му разстояние, размера на сензора или дълбочината на полето.

перлен фон

 

Как да постигнем боке фон при снимка?

Боке се създава чрез минимизиране на разсейващите елементи от натоварения фон и трансформирането им в малки кръгли светлинни точки. Бокето е нещо трудно постижимо. Идеята е да се използва максимално отразяващата сила на светлината и сянката.

За успешно боке се препоръчва DSLR или SLR фотоапарат с обектив с голяма бленда. Вариообективите, особено телеобективите и макро обективите, са особено ефективни за постигане на красиво боке. Стативът също може да бъде полезен за задържане на обекта на фокус, докато замъглява фона.

Колкото повече се приближавате до обекта, толкова по-голямо става бокето на фона, и колкото повече се отдалечавате от обекта, толкова повече бокето изчезва. Така че колкото по-близо се приближавате, толкова по-добър е боке ефектът на снимката. Можете да се доближите до обекта си по два начина:

  • Като физически да се придвижите към него и да приближите обектива.
  • Като използвате телеобектив с фокусно разстояние 300 mm, 400 mm или дори 800 mm. Тези лещи ще увеличат вашия обект и няма да се налага да променяте позицията.

Всъщност увеличаването на разстоянието между обекта и фона е един от най-лесните начини за създаване на по-добро боке, особено ако нямате обектив с широка бленда. Колкото по-далеч е вашият обект от фона, толкова по-добър е резултатът. Ето защо боке фонът е предпочитан във фотографията на бижута. Причината е, че много от бижутата имат огледална повърхност и отразяват всеки обект, който е в близост. Това прави перфектната снимка трудна. Когато фонът е далеч от обекта, тогава отраженията изчезват, основния предмет на фотографията е на преден план, а отзад се получава красив боке фон.

жена носеща перли

 

Боке фон при фотография на бижута

Изключително трудно е да успееш да предадеш красотата на едно бижу с няколко кадъра. Разбира се, тук ефектът се крие в детайлите. Ето защо трябва да подходим артистично към нашата фотография. Трябва да премахнем разсейващите елементи, за да може погледът да пада върху бижуто. Трябва да внимаваме с отблясъците, защото те могат да развалят ефектността на бижуто.

Тук идва важната роля на фона. Всъщност дълбочината на снимката, центрирането на обекта, зависят именно от избора на фон. Както казахме по-рано, боке фонът при този вид фотографии е много практичен избор.

За да постигнете максимален ефект трябва да подберете внимателно светлината, цветовете и да се постараете да предадете максимално детайлно центъра на вашата снимка, а именно бижуто.

Ако искате да представите бижуто по атрактивен и по изтънчен начин, ще се стремите продуктът да изпъква. Това ще ви позволи да го поставите върху цветни фонове по ваш избор. Традиционното производство на продуктови изображения изисква прецизни познания за това как да се използва осветлението, добро разбиране на взаимодействията между настройките на камерата и конфигурацията на студиото.

В повечето случаи е нужна и допълнителна обработка на кадрите, за да се справите с играта на светлината и да подберете най-добрите фотографии. Боке фонът също изисква допълнителна обработка, за да се постигне максимален ефект на артистичност и елегантност.

Как да подготвим бижута за снимки?

Една от най-досадните особености на фотографията на бижута е колко видими са всички недостатъци на продукта, когато се снима от близко разстояние. Всички малки драскотини, пръстови отпечатъци и прах стават видими в крайните снимки.

Има начини за избягване на тези дефекти, използвани при правилната подготовка на продукта преди фотосесията. Следвайте тези четири прости съвета, за да получите възможно най-чистия продукт:

  • Използвайте памучни ръкавици, когато боравите с бижута.
  • Използвайте почистващи течности, препоръчани в спецификациите на продукта.
  • Не се колебайте да приложите финално почистване с микрофибърна кърпа.
  • Почистете артикула със сгъстен въздух, като използвате въздушна крушка/бомба или малък компресор.

Перлени убици и колие

Подготовка на мястото

След това подгответе и мястото за снимки. За да се получи желаният боке фон, трябва предварително да решите какви светлини ще използвате, по какъв начин ще взаимодействат те с вашия артикул, как ще акцентирате върху него, ще бъде ли подчертан правилният ъгъл.

Ако успеете да напаснете всички елементи и детайли, боке фонът наистина ще се окаже най-правилният избор за вашата фотография. Бижуто ви ще е на преден план, ще изпъква цялата елегантност и изящество на продукта, а същевременно ще проличи и вашият талант, както и артистичността при избора на вида фон.

 

Често задавани въпроси:

Боке фонът правилният избор за фотографии на бижута ли е?

Да, защото е различен, защото изпъкват изображенията, които са на преден план и защото ще получите една иновативна и привличаща погледа снимка. Няма как вашата фотография да остане незабелязана.

Изискват ли се някакви специални умения за постигане на боке фон?

Не точно! Достатъчно е да сте запознати с това що е то боке фон, да знаете как да го използвате, за да подчертаете положителните страни на вашия артикул, и да действате!

Трудно ли е да се направи идеалната снимка на бижу?

Да се снимат бижута не е лесно, защото тяхната повърхност често отразява заобикалящата ги среда. Но това не прави задачата невъзможна, трябва да сте по-прецизни и ще постигнете успех. Грижата за изящния външен вид на вашите артикули е от съществено значение. Останалото зависи от вашето въображение!