Какви фотоапарати се използват за продуктова фотография?
photo

Продуктовата фотография представя конкретни гледни точки, чрез които влияе и предава убедителни съобщения на потребителите относно продукта, който презентира. За да се улови най-привлекателното в един продукт са нужни страст, вдъхновение и разбира се, умение за боравене с техниката. „Никой не се е родил научен“. Банално, но един истински фотограф е вложил време и усилия в изследване, анализиране, и експериментиране, за да бъде професионалист в своето поприще.

 

За да направите правилен избор на фотоапарат за продуктова фотография, първо трябва да определите какъв тип продуктова фотография ще реализирате. Колкото по-широк е диапазонът на продуктовия стил и състав, толкова повече средства и умения ще са ви нужни, за да получите безупречни снимки. Нека бъдем обективни, фотографията е инвестиция.  Днес, изборът на камера е важен момент, защото в ерата на електронната търговия имиджът е от съществено значение, а той се поддържа с образа на продукта.

 

Водещо правило, когато се налага да купуваме фотоапарат, е да умеем да осъществяваме пълен контрол на процеса на заснемане, т.е. да работим с ръчни настройки, на ръчен режим.

Основни характеристики на фотоапаратите за продуктова фотография, които трябва да отчетем, за да имаме успех с предлагането на качество:

  • Сменяем обектив – това ще ни даде повече възможности и гъвкавост
  • Висока резолюция – по- широк обсег, без загуба на детайлност при кропинга (подобряване и оформяне на композицията)
  • Ниско ниво на шум при високи ISO стойности – за по-добри снимки на слаба светлина
  • Цветовия спектър на камерата – камерите имат свой собствен начин за предаване на цвета. Някои показват по-жизнени и топли цветове, други по-студени. Особено важно условие, ако смятаме да разпечатваме снимките

Имайте предвид, че обективът оказва много по-голямо влияние върху крайния резултат. Вземайки под внимание всички тези фактори възможностите за избор на фотоапарат за продуктова фотография се свеждат до двете най-подходящи технологии: DSLR (цифрови огледално-рефлексни) и MILC (безогледална камера със сменяема оптика).

 

Е, разбира се, ако изображенията, които заснемате са предназначени за бизнес в социалните мрежи смартфонът може да бъде достатъчен. Безогледалните фотоапарати със сменяема оптика са значително по-ново поколение, което претендира за своите позиции на пазара, но търпи и сравнително бързи темпове на развитие.

 

Доста от световноизвестните производители, като Sony със серията α7 и α9, Canon с  EOS R, EOS RP,  Nikon с Nikon Z6 and Z7, вече могат да се похвалят с пълнокадрови (full frame), безогледални фотоапарати, които не отстъпват по качество и характеристики на високия клас, пълнокадрови DSLR- и.

 

Кратък списък с едни от най- добрите модели фотоапарати за продуктова фотография, базиран на експертни мнения и опита на фотографи

Nikon D7200

D7200 е с 24,2- мегапикселова DX- матрица без оптичен нискочестотен филтър (OLPF). С него могат да се постигнат превъзходни, ясни изображения с живи цветове и ниско ниво на шум. Това е един от най- добрите фотоапарати за продуктова фотография, който използва същата система за автофокус, както легендарните професионални камери на Nikon.

 

Една от най-важните характеристики на D7200 е отличната AF система, която гарантира изключително точен фокус. Камерата разполага и с увеличен ресурс на батерията. Може да поеме над 1000 изображения без презареждане. Попада в същия клас, като:

  • Canon EOS 7D Mark II
  • Pentax K-3 и Sony SLT-A77 II DSLR
  • Fujifilm X-T1
  • Olympus OM-D E-M5 II
  • Samsung NX1
  • безогледалният модел на Sony Alpha 7 II

 

Като основен недостатък можем да посочим, че екранното меню не може да се персонализира. Освен това, ако сте начинаещи може да се затрудните с навигацията на камерата.

photo

photo

Photo: http://www.instazu.com

CANON EOS Rebel T7i, известен още като EOS 800D

Целевата група, към която е насочен този модел, са начинаещите и нови потребители. EOS 800D попада във високия клас от гамата на Canon. Впечатлява с нов сензор (24,2 мегапикселова резолюция), спрямо предходните модели, както и с 45-точковата си система за автоматично фокусиране.

 

Разочароваща, може би е липсата на 4K видео, както и пластмасовото покритие, което може да бъде предпоставка за повреди при падане или излагане на неблагоприятни, атмосферни условия. Въртящият се екран, е удобен за снимки от необичайни ъгли, без непрекъснато да се гледа във визьора.

 

Ако тепърва избирате фотоапарат за продуктова фотография, със сигурност си струва да отделите време и да опознаете отблизо EOS Rebel T7i / EOS 800D. Лесен е за използване и подходящ да заеме позицията „Първа продуктова камера“.

photo

Photo:http://web.canon.jp/imaging/esd/samples/eos800d/

photo

Nikon D850

Пълнокадров DSLR фотоапарат. Един от най-скоростноснимащите представители на Nikon. Прогресът в скоростта, високата резолюция, дължаща се на 45,7 мегапикселовия сензор са изключително привлекателна комбинация за ентусиастите, желаещи висок клас фотоапарат, както и за широк кръг професионални фотографи. Уникална функция за фина настройка на автоматичното фокусиране, осигурява възможно най-добър фокус с всеки обектив.

 

Преимущество е и динамичния обхват на светлочувствителността – до ISO 64. Разполага с ярък и ясен LCD екран. Естествено е тази камера да има своите недостатъци. Позовавайки се на своя опит, някои фотографи споделят мнение, че намират проблеми с белия баланс (WB).

 

Автофокусът с изглед в реално време (Live View) е тромав, както за снимки, така и за видеозаснемане. Snapbridge (непрекъснато прехвърляне на изображения, което позволява постоянна връзка между фотоапаратите Nikon и смарт устройствата) е прекалено опростена за потребителите на висок клас камери. Прилична камера за заснемане на висококачествени изображения, но се предлага и с висока цена, което може би е основният недостатък на Nikon D850 за масовия потребител.

 

Sony a7R III 

Безогледалният, пълнокадров представител a7RIII на Sony, може да бъде открит в оборудването на доста от професионалистите, ангажирани с продуктова фотография. Факт, който не ни учудва особено, предвид че моделът се популяризира с висока разделителна способност и 42- мегапикселов сензор. Подобно на Nikon D850, съчетава резолюция с висока скорост и бързи възможности за автофокус.

 

Мощността на батерията е увеличена, спрямо предходни модели. Разполага с устойчив, проследяващ режим на автофокусиране за чисти и остри снимки. Наклоняващият се екран улеснява заснемане на кадри от различни ъгли. Нискочестотните механизми на затвора съдействат за избягване на разфокусирани изображения.

 

Този модел фотоапарат е подходящ за продуктова фотография, заради качеството, което може да даде – ясни, детайлни изображения, но и при този модел се сблъскваме с висока цена. В заключение Sony a7RIII е подходящ за начинаещи, стига да могат да си го позволят.

photo

photo

 

 

 

 

 

 

 

photo

 

Sony A7R III with Sony Zeiss 90mm f/2.8 Macro Lens

Photo: http://www.thatssage.com

Canon 5D Mark IV

Този модел на Canon е сред често споменаваните фотоапарати подходящи за продуктова фотография. От неговите качества могат да се възползват, както професионалисти, така и ентусиасти с практика.

Пълнокадров DSLR от широко призната Canon EOS 5D серия, с брилянтен 30,4- мегапикселов сензор, осигуряващ изключително бърза скорост. Плюс  61-точкова система за автофокус.

Предлага страхотно качество, с детайлни и ясни изображения. В допълнение се отличава с устойчив на атмосферни влияния корпус. Безжичното свързване с други устройства, е изключително предимство, когато работите с клиенти от разстояние. Това им дава възможност, да проследят снимачния процес в реално време.

Бързата работа на 5D MarkIV го прави универсален DSLR фотоапарат за многостранните обекти в продуктовата фотография. И този модел, страда в редица области. Едно от мненията, което циркулира, сред притежателите му, е наличието на сериозни недостатъци във видеотехнологията. Да бъдем реалисти и да не пропускаме да споменем, че високата разделителна способност на 30- мегапикселовия сензор и скоростта на заснемане на 7 кадъра в секунда, не оправдават цената, за която Canon 5D Mark IV се предлага.

Photo: eosworld.canon.com.sg

photo

photo

Възможност за по-евтини алтернативи

Винаги може да закупите предходен модел или да потърсите втора употреба. Ако нямате достатъчно опит е добре да проучите различните класове, предлагани от производителите и да се насочите към най- подходящата камера според вашите възможности.

 

Факт, че за повечето хора, цената е голяма спънка. Експерти, блогъри и някои професионални фотографи споделят, че са стартирали с нискобюджетни камери. Усвоили са основни функции. След което са надграждали едновременно техниката и уменията си да боравят по предназначение със своята камера. Влагането на купища пари в последен модел камера не гарантира, че ще станете експерт и снимките ви ще бъдат на  професионално ниво. Нужни са знания, умения и практика.