Съвети за качествени снимки на гурме ястия
Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Гурме кухнята е кулинарно изкуство. Тя е висш пилотаж в кухнята, който зависи от време, качество на използваните продукти, приготвянето им от най-добрите майстор-готвачи и от самото поднасяне на храната. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Какво различава гурме ястията от класическите ястия?

За разлика от класическата кухня гурме ястията се отличават със сложност. Друга тяхна особеност са малките по обем порции, които се отличават с интензивен вкус. Това определено са специалитети за ценители, които са направени от най-добрите майстори в кулинарията. Затова, когато говорим за подобни храни, те се възприемат като най-хубавите. 

Докато класическа кухня са ястия, които са част от ежедневното ни меню, то гурме специалитетите се сервират в изискани ресторанти. Тяхната консумация предполага бавно хранене, за да се насладим на храната. 

Очаква се тя да носи наслада не само с вкусовите си качества, но също така да изглежда изключително добре и да е поднесена с финес. Съответно всяка порция да се опитва с подходяща напитка. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Гурме менюто много често се състои от минимум седем блюда, разпределени в малки порции, понякога колкото хапка. Броят на порциите също е отличителна черта от класическата кухня, където имаме първо, второ и трето ястие – супа или предястие, основно и десерт. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Защо е важно да създадем качествени снимки на гурме ястията, които предлагаме?

Снимки на храна винаги предполагат отлично качество и презентиране на продукта. Що се отнася за снимки на гурме ястия,  където основен фактор е изгледът на храната, то фотографирането им също изисква подобно отношение. Подобни снимки са вид продуктова фотография, чиято цел е рекламиране на заснетия обект.  

Вавно е отношението към храната, което трябва да присъства и в нейното визуално промоциране. Гурме кухнята се свързва с качествени продукти с добър външен вид, с понякога редки храни или новости в кулинарията. Определено консуматорите й минават за ценители с изградено отношение към даденото ястие. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Стилизиране на храна и продукти

При създаване на качествени снимки на гурме ястия се изисква стилизиране на храната и на използваните продукти. Това включва предварителна подготовка и отношение към обектите, които ще се фотографират. Ако снимаме плодове и зеленчуци, те задължително трябва да имат свеж вид, да нямат наранявания и да са внимателно подбрани. 

Това важи в пълна сила и за вида на готовите блюда. При продуктовото фотографиране на гурме кухня съществено значение имат детайлите. Като се започне от приборите, през подредбата на масата и понякога се стига до обстановката, при която се предполага, че ще се консумира готовият продукт.  

Тъй като много от нещата, които консумиране, достигат предварително при нас под формата на снимки, точно от тях ние добиваме реална представа за нещата. По отношение на храненето  т.нар. визуален маркетинг също е първостепенен фактор в промотирането. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Какво е от значение по време на заснемане?

Продуктовата фотография на гурме ястия е нужно да ги представя в целия им блясък. Снимането на подобни обекти не е много лесно, защото изисква умения и усет към цветовете, пространствения изглед. 

Храната е необходимо да има привлекателен вид, за да се хареса дори само визуално на всеки потенциален клиент. И посредством снимките той да придобие съвсем реална  представа за продукта, без да има възможност за реалния досег с него. 

Това означава да има снимки в много близък план и с отношение към детайла. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Подходяща светлина

Добрата реклама продава и това абсолютно може да се отнесе към всяка фотография на различен продукт, бил той и гурме храна.  Успешната фотография, освен  умения, опит от страна на професионалните фотографии, се нуждае от някои допълнителни фактори. 

Подходящата светлина е една от тънкостите при заснемането. Опитните фотографи казват, че добрата светлина прави чудеса със снимките. 

Добре е да се доверим на съветите на експертите. Затова зложете на естествената светлина рано сутрин или преди свечеряване. Ако снимките се правят на студийно осветление, може да се търси светлинен ефект, който да е съобразен с цветовете на конкретното ястие. 

Търси ли се обаче по-реалистичен вид, тогава е нужно фотографът да избере бял фон

Не по-малко значение имат цветовете и фонът. При подобни снимки се търси силен визуален ефект. Понякога снимането на храна предполага пъстрота и редуване на цветове и нюанси. Фонът трябва да отговаря на продукта или да е съобразен с приборите и масата, например. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Правилен ъгъл

Ъгълът на фотографиране е друг основен фактор за получаване на качествена визуализация. Широко се използва снимането на порции храна отгоре. Това наистина е добър изглед, но не и при всеки вид ястие е най-добрият. Снимайте от различни ъгли няколко кадъра и така ще изберете най-подходящия за даденото блюдо. 

Подобни фотографии позволяват различни експерименти. Можете например да издължите предметите, ако ги хванете отдолу. Друг подходящ начин е фотографирането от 90 градуса на последената маса или на отделните блюда.

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Добра техника

Допълнителните тънкости за снимката на гурме храната са свързани с добрата техника на фотографа. Подобна сесия е най-добре да бъде изработена от професионалист, който има умения и достатъчно опит да знае каква техника, осветление и подход са нужни, за да се получи максимално добър ефект. 

Изборът на подходящата техника на снимане е свързан и с предназначението на сaмите снимки. Те може да са за онлайн магазин или сайт за търговия

Има значение дали фотосесията ще е с рекламна цел в печатни издания или ще бъде поставена на билбордове. Най-често снимки на гурме блюда са част от менюта на изискани ресторанти или попадат в специализирани кулинарни издания. Друг водещ фактор е към какъв тип потребители е насочена рекламната стратегия на заснетите обекти. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Композиция

Не на последно място композиционното разпределение на сниманите обекти е нещо, което винаги има огромно значение за хубавия кадър. Това е свързано не само с допълнителните детайли около представянето на храната като маса, прибори, декорации и т.н. 

Когато говорим за композиция при визуализация на храна, то се отнася и за нейното позициониране в съда, за формата на чинията или чашата, за ефекта от цветовете върху цялостната рамка. 

Съвети за качествени снимки на гурме ястия

Качествените снимки на гурме ястия са продуктова фотография, която се характеризира с поредица от особености. Следването на някои основни съвети може да помогне за получаване на добри кадри. 

Не е изключено крайният продукт на визуализацията да бъде  обработен с графични инструменти, за да се подсили ефекта на снимката. Това се отнася за цветовете, фона или допълнителните ефекти, които подобни фотографии позволяват. 
Снимки: Pixabay