Маса за продуктова фотография
Маса за продуктова фотография

Продуктовата фотография придобива все по-голяма популярност. Включваща широка гама от ниши, тя добре се вписва, като един от развиващите се креативни отрасли в наши дни. Със сигурност това е така и без да проследяваме статистиката, защото замислете се: Кой бранд или eлектронен магазин не се нуждае от продуктови изображения, за да продава?

Независимо дали ще снимате в контролирана студийна среда или на открито, за да реализирате висококачествени продуктови изображения ще е необходимо да овладеете не само работата с техниката, както и да усвоите определени умения, но ще трябва и да проучите подходящия набор от оборудване, необходимо за осъществяване на целия този процес.

Едно от най-добрите съоръжения за реализиране на продуктова фотография е вътрешно студио. Разбира се, не е нужно да наемате допълнително място за това или да харчите купища пари. Можете да го направите и вкъщи.

Един от основните атрибути в едно продуктово фотографско студио е масата. Мястото, където да поставите продукта и той да бъде фиксиран.Професионалистите отдавна са се убедили, че масата за продуктова фотография е един от най-удобните инструменти при заснемане на продукти.

 Класическата маса за продуктова фотография или подобна конструкция от щендери, фонова хартия и хоризонтална дъска е част от стандартното им оборудване.

  

Какво представлява масата за продуктова фотография?

 Професионалната маса за снимане представлява структура от алуминиева или метална рамка, с възможност за регулиране на ъглите на равнината.

Маса за продуктова фотография

Сглобяването ѝ е лесно.

Маса за продуктова фотография

Конструкцията е стабилна и надеждна. Към нея обикновено се прикрепя бял полупрозрачен, неотразяващ материал, който осигурява плавен преход от предния план към задния фон без да се образува видим ръб.

Маса за продуктова фотографияГолямото предимство на масата е, че можете да поставите една или две светлини под повърхността ѝ. Светлината отдолу осветява масата, което елиминира сенките, хвърлени от обекта на масата. 

А успешното осветление в продуктовата фотография е ключов момент. С масата за снимане на продукти можете също бързо и удобно да правите снимки от различни ъгли, включително и отгоре, което предоставя много възможности за получаване на различни гледни точки и детайлно представяне на продукта.

Както с всяко оборудване във фотографията и при масите за продуктова фотография откриваме огромно разнообразие от модели и вариации, които се различават изцяло от нуждите, различните видове продукти, количеството, големината и индивидуалните свойства на всеки един от тях, както и условията при които ще бъдат заснети.

Затова изборът на маса за продуктова фотография може да се окаже нелесна задача.

Ако планирате да инвестирате в маса за продуктова фотография, трябва подробно да обмислите в каква посока ще се развивате.

Някои от моделите са предназначени за използване в стационарно студио, докато други са компактни, сгъваеми и могат да бъдат пренасяне навсякъде. Може да избирате между такива, предназначени за стандартни (малки и средни предмети), както и подсилени, които са изцяло ориентирани към по-нестандартни, големи и по-тежки обекти.

 Изключително практични се оказват тези модели, към които има включени допълнителни елементи, като осветление, фонове и всички необходими компоненти, които биха били напълно достатъчни за вашите нужди. Това ще ви освободи от досадното търсене на съвместими елементи и няма да губите време.

Маса за продуктова фотография

Конкретни модели се предлагат с вдлъбната форма на фона, който се осветява отдолу и/или отзад. А това е особено важно за някои обекти, чийто основни детайли и характеристики се акцентират именно с подходящо разположено осветление.

Приоритетът на преносимата маса за снимане е, че може да се използва с различни осветителни системи за фотография, дори и с обикновени лампи. Повечето модели са сгъваеми, изработени от висококачествена метална сплав и могат лесно да се почистват и съхраняват.

Портативната маса за снимане не изисква монтаж, готова е за използване още щом се извади от кутията. Перфектен избор, ако се налага да посетите клиенти на място, както и в случай, че не разполагате със студио.

Маса за продуктова фотография

Немаловажна характеристика в избора на маса за продуктова фотография се явява и бюджета, с който разполага фотографа. Разбира се, предлагат се и по-опростени модели за универсална продуктова фотография. В случай, че търсите достъпна, икономична, пестяща място, но все пак издръжлива и професионална опция, оглеждайте се за нещо подобно.

Маса за продуктова фотография

Такъв тип маса може да се използва, както с камера, така и със смартфон.

Моделът се предлага с трапец, който подпомага позиционирането на камерата във всяка позиция.Още по-семпла алтернатива, която може да откриете представлява две плоскости, които се съединяват със специално пригодени за това скоби.

Маса за продуктова фотография

Снимка: https://www.replicasurfaces.com

Подходящи са за:

 • снимки на бижута.
 • храна.
 • снимки за каталог.
 • снимки за социалните мрежи.
 • козметика
 • инструменти.

И тъй като повечето от тези изoбражения трябва да бъдат креативни ще ви се налага често да сменяте фонове, което понякога се оказва сложно, трудоемко и скъпо начинание. Именно такъв вариант, с две плоскости е предназначен за онези фотографис ограничено пространство и тези, които се нуждаят от настройка на различни места. Заради лесната смяна на фоновете разполагате с удобен начин да разнообразите продуктовите си изображения.

Маса за продуктова фотография

Маса за продуктова фотография

Снимки: https://www.replicasurfaces.com

Предназначение

Масата за продуктова фотография може да бъде едно цяло настолно студио. Перфектна е по отношение на разпределението на светлината и би ви помогнала по-лесно да осветите продукта от всеки ъгъл. Всъщност това би могло да бъде идеално оборудване за заснемане на по-малки или средни продукти, защото ще ви осигури възможност да получите чист, ясен, бял фон.

 

Предимства при използване на маса за продуктова фотография:

 • Продуктът е фиксиран и може да се осветява от всички ъгли, включително отзад и отдолу, за да създадете желан ефект.
 • Особено подходяща е за заснемане на големи серии продукти на бял фон.
 • Стандартно оборудване, използвано в професионалните продуктови студия, спестяващо време.
 • Предоставя възможност за смяна на фонове, като в същото време се запазват полупрозрачните свойства.

Недостатъци при използване на маса за продуктова фотография:

 •  Необходимо е отделно пространство за фиксираните модели.
 • Не е подходяща за силно отразяващи предмети, като каски за мотоциклети, например.
 • Не е подходяща и не се използва за заснемане на особено тежки предмети.

 

В какъв ценови диапазон можем да намерим маса за продуктова фотография?

Както всяко фотографско оборудване, така при масите за продуктова фотография ценовият диапазон е разтеглив.

Цените се определят най-вече от размера на конструкцията, качеството на металната структура, материала на фона, както и от факта дали масата е включена в комплект с осветление и други компоненти.

Естествено по-опростените модели са на достъпни цени и са добра основа за начинаещи.

В България вносителите на фотографско оборудване предлагат професионални маси за продуктова фотография на цени в порядъкаот 100 лв. до 1 300 лв.В сайтове, като Amazon, Photospecialist и др. изборът е много по-богат, но стойността на доставката значително оскъпява продуктите.

Голяма част от електронната търговия и платформи, като Amazon и Shopify, обикновено изискват чист, бял фон за онлайн разположение на продукти. Затова е много важно да разполагаме с правилната повърхност. Ето защо, наличието на една маса за продуктова фотография би се оказало практично решение, което ще донесе стойностни резултати.

Без значение от това, какво ще снимате – бижута, храна, играчки, масата за продуктова фотография е една отлична възможност да превърнете вашите кадри в професионални продуктови изображения.